Här är vår kvadratmeter med linodling. Det är ett projekt som organisationen Hemslöjden startat för att öka intresset för fiberodling, och för att få människor att fundera på hur mycket arbete och energi som egentligen krävs för att åstadkomma en färdig skjorta, eller en kökshandduk.
Vi på Forsnäs Hemman har odlat lin i många år vid det här laget. Och vi odlar ett gammaldags kulturhistoriskt lin, Hudiksvalls lin. Det är anpassat till våra karga förutsättningar här i kallaste Lappland, snabbmognande och finfibrigt. Vi skulle nog inte lyckas så bra med det "standardlin" som odlas söderöver.
Planen i det här projektet är att alla som nu är med och odlar en kvadratmeter lin, ska gå igenom alla steg. Odla, rycka, torka, repa frö, röta, bråka, skäkta, häckla och spinna.
Själv har jag ju redan gjort allt detta, många gånger. Första gången jag var med och ryckte, rötade, bråkade, skäktade och häcklade lin var jag 14 år när min moster, som då gick textillärarutbildningen odlade lin för att få prova på det här hantverket. Det var år 1986. Nu ska det bli så roligt att följa alla andra som försöker sig på processen, många av dom är nybörjare. Jag tippar på att det kommer skapas många "aha-upplevelser" om varför textiler under nybyggartiden var så värdefulla att dom ofta togs upp i bodelningen efter ett dödsbo.
Vårt lin här i kallaste Lappland (fjällnära, kallare än zon 8) sådde vi den 19 maj och så här ser det ut idag. Vi använde 13 gram linfrö (utsäde) till den här kvadratmetern. Det är samma mängd som Henryk Zienkiewicz rekommenderar i "Linboken". 130 kilo per hektar, 13 gram per kvadratmeter.
Att man sår så tätt beror på att man därmed stimulerar linet att växa snabbt och rakt upp, i konkurrens med sina "syskon". Därmed får man högre och rakare lin som grenar sig högre upp på stjälken, och det ger i sin tur mer av de långa tunna stjälkfibrerna, som är det eftertraktade när man odlar lin.
Tidigare inlägg om vår linodling:
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/04/linet-ar-mitt-emellan-blomning-och-trad.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2016/07/linets-bla-blommor.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/07/lapplandskt-lin-pa-gang.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2014/01/den-basta-frokatalogen.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2016/06/odlings-kick-off.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/09/linet-skordas.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2016/08/mognad-och-fron.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2014/01/den-basta-frokatalogen.html
Hemsidan för projektet "1 kvm lin: https://hemslojden.org/fa-kunskap/1-kvm-lin/
Här en länk till föreningen Sesam, det var därifrån vi fick vårt traditionella, kulturhistoriska lin "Hudiksvalls lin". https://foreningensesam.se
Här en bok om linodling och beredning som finns som PDF, gratis på nätet: http://www.bengtsandh.se/linboken/
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar