söndag 13 juni 2021

Flugfisketid i Lappland

Så, igår var det full svärmning nere på Vojmån. Och Husbonden tog sig för att flugfiska lite. Resultatet kommer bli en festmiddag ikväll, två stora sikar, 1 kilo och 1,2 kilo. Saltade under natten ska dom rökas idag och ....det finns inte mycket som är godare. 😋

Förr var flugfiske en hobby för Husbonden. Men numer är det en av de mest effektiva och smärtfria sätt som finns att fånga matfisk för oss, som är självhushållare. Vi kan stå i köksfönstret och titta efter vak och dagsländornas vertikala dans, upp och ner, om vartannat. När allt ser rätt ut, åker Husbonden ut och kastar precis där han sett de stora vaken. Och får fisk på första kastet, nästan varje gång. 

Fördelen med just flugfiske är bland annat det, om man bor så man kan tajma den mest intensiva svärmningen, så är fisken otroligt villig att hugga. Det är också ett "humant" sätt att fiska för flugfiskekrokarna är små och skadar inte fisken, om den släpper eller om den är så liten att man vill släppa tillbaks den. 

Nu väntar en av årets godaste middagar. Rökt sik, med egen mandelpotatis och stuvad "spenat", gjord på svinmålla, nässlor och vår egen getmjölk.

Tidigare inlägg om fiske: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/search/label/Fiske 

Tidigare inlägg om svinmålla som spenat: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/07/svinmalla-som-spenat.html

Inga kommentarer: