fredag 9 juli 2021

Helt egen mat

Gårdagens middag. Potatismos, med lite rovor och morötter i, samt panerad sik och "grönblán". 😊

Det här kommer från vårt självhushåll. Siken fiskade Husbonden nere i Vojmån, 50 meter från förstukvisten. Potatisen, (Kuttainen Bintje) odlade vi förra året och den är fortfarande i toppskick i källaren. Likaså rovor och morötter. Mjölk från getterna ingår också i moset.  "Salladen" bestod denna gång av rucola, trädgårdssyra och krasse, som vi odlar i landet. Det är otroligt inspirerande att kunna gå ut och plocka diverse blad till middagen. Aldrig samma kombinationer och många smaker som man inte alls kan få tag på i affärerna. T.ex. "riktig" krasse, odlad i jord och perfekt att klippa när den blir 10-15 cm hög. 👍

Det vi inte själva har haft till just den här middagen är ströbrödet till paneringen (dock; egna ägg) och salt. Vi är bara i början av att ha tillräckligt mycket åker för att kunna odla säd i någon större mängd. Och salt, tja, det kommer vi aldrig kunna skaffa fram på egen hand. Så länge det funnits människor här i Lappland, så har det också importerats salt.

Det blev otroligt gott och tillfredsställande...både i magen och i självhushållnings-själen. 💗

Tidigare inlägg om egen mat:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/06/alldeles-egen-mat.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2018/02/dom-sma-lokarna.html

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/09/visdomar-jag-lart-mig-av-att-laga-mat.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2021/05/jordkallarens-rikedomar-i-rotter.html


Tidigare inlägg om krasse i trädgårdslandet: 

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/08/len-soppa-pa-tradig-broccoli.html



Inga kommentarer: