söndag 1 augusti 2021

Dags att artbestämma strutbräken inför nästa vår.

Våra fina plantor av strutbräken är som absolut vackrast just nu. Stora, ljusgröna plymer som står i halvskugga i vår skogsplantering. Mitt i plantan längst till höger ser man också hur sporangiebladen börjar tränga upp. Det är särskilda blad som plantan använder för att föröka sig, med sporer. Strutbräken är den enda ormbunke i Sverige som har sporangieblad, resten har sina sporer i små prickar på de vanliga bladens undersida. Därför är det lätt att identifiera strutbräken och det är bra, för det är en ätlig och mycket god växt, som också finns i det vilda i stora delar av landet. 😊

Vi odlar den dock för att få nära till hands till dessa vårprimörer, spiralformade skott på våren. Och vi ska utöka våra odlingar vartefter våra Strutbräken förökar sig så att vi kan få fler skott att äta. Men som sagt, är man sugen på att äta strutbräken själv nästa vår, så är det den här tiden och framåt, under hösten, som det är lättast att kunna artbestämma, så man vet att man har hittat rätt sorts ormbunke. Alla övriga Svenska ormbunkar är nämligen inte nyttiga att äta. Det ska vara just Strutbräken som man ska plocka skott av. 

Tidigare inlägg om strutbräken, med fler tips på hur man känner igen den växten och hur man plockar och tillagar den: https://forsnashemman.blogspot.com/2018/05/en-akta-delikatess-varprimoren.html

Här om strutbräken i den virtuella floran: http://linnaeus.nrm.se/flora/orm/polypodia/matte/mattstr.html

Inga kommentarer: