lördag 28 augusti 2021

Örtsaltets dag

Idag var det lämpligt att göra vårt eget örtsalt. Det blev precis helt slut i burken med förra årets örtsalt och alla ingredienser är nu färdiga att skörda i köksträdgården här i Lappland. Och vi gör mycket örtsalt. Massor! För det här är en riktig favorit i hushållet. Dessutom är båda våra vuxna barn mycket förtjusta i saltet, så vi måste ju göra tillräckligt också till dom. 👍

För det är något helt annat med eget örtsalt, än det ganska bleka pulver man köper i affären. Möjligen kan det bero på att vi använder betydligt mycket mer örter än i affärens varianter. Det betyder att vi till varje kilo färska örter/grönsaker så använder vi ca 300-350gr havssalt. Processen består av ett antal lätta steg.
1. man mal ihop bladmassan med saltet i en köksberedare eller liknande. 
2. Packar ihop den våta ört/saltblandningen i en skål, breder över gladpack och låter allt stå och "suga åt sig" alla smaker i 2-4 dygn.
3. Brer ut ört/salt-massan på en plåt.
4. Torkar lite i ugnen och torkar sedan färdigt i en torkapparat.
5. Sen mal man ihop allt igen.
Och .....klart!
Supergott, till allt! 😋


Recept

De viktigaste växterna i saltet är selleri, lök och libbsticka. Sen lägger jag också till ganska mycket mangoldblad(eller blad från rödbetor, ellr vit-/gulbeta som är samma växt som mangold) och persilja. Det kan låta konstigt men funkar bra för att ge saltet en djup ton av umami. Utöver det lägger jag i de bladkryddor jag har för tillfället, det kan vara timjan, mejram, oregano eller t.ex. kyndel. Man kan också lägga i t.ex. blast från morötter, eller blast från kummin, persilja, eller björnrot och mästerrot, om man odlar det. Allt som smakar kryddigt fördjupar smaken i det färdiga saltet. 

Här är mer exakta andelar, men man behöver verkligen inte mäta exakt på grammet. 

- Ca 25% selleristjälkar. Vanligen stjälkselleri, men även stjälkarna till rotselleri funkar att använda. Repa bort bladen från stjälkarna.

- Ca 25% lök, främst gröna växtdelar, piplök eller gräslök funkar bra men även färsk gul lök med blast. 

- Ca 25% mangold/bet-blad. Repa bladen från stjälkarna, använd bara bladen.

- Ca 10-15%  libbsticka, både späda stjälkar och blad.

- Ca 10% persilja, både stjälkar och blad.

- Ca 5% övriga bladörter, ta bort träiga stjälkar på t.ex. oregano och timjan.


Hur gör man:

* Skär alla växter i mindre bitar, men man måste inte finhacka, bara skära i bitar som är små nog för att matberedaren ska kunna finfördela lättare. 

* Väg upp växterna och lägg sedan till havssalt som uppgår till ca 30-35% vikt av växterna, om man vill ha mer av ett salt och mindre av ett "buljongpulver" så kan man mäta upp ca 50% salt mot växtvikt. När man väl börjar mixa ihop allt i matberedaren så får man hålla koll. Beroende på vattenhalt på växterna som ingår kan man behöva tillsätta lite mer salt. Man kan se när matberedaren lyckas hacka ihop allt till en grov men jämn massa och att massan rör sig runt, runt i matberedaren. Då är det lagom med salt i blandningen. 

* Lägg ört- och saltblandningen i en skål. Pressa ihop allt till en kompakt klump och täck med gladpack. Sen får denna blandning stå där och blanda smaker och lösa upp saltet under 2-4 dygn. Man kan röra om någon gång om dagen, och man känner tydligt hur dofterna fördjupas och blandas till en underbar armo.

* Lägg ut massan på en djupplåt och börja torka i ugn på ca +70C och med luckan lite öppen. Men så fort massan är någorlunda torr så brer jag istället ut den på torkollor och torkar klart allt i min Evermat tork. I botten av torkollan lägger jag ett enkelt hushållspappersark för att hindra att salt och partiklar ramlar igenom ollans nät. Att torka i maskinen kräver betydligt mindre energi än att torka i ugnen. 

* När massan av malda örter och salt har torkat helt så är det dags att mixa den i köksberedaren igen, och den här gången ska allt bli väldigt finmalt. Jag brukar köra varje omgång länge, sila saltet genom en vanlig hushålls-sil och sen hälla tillbaks det som är för grovt i matberedaren och köra en runda till för att få alla saltkorn och alla örtdelar att bli riktigt finmalet salt. 

Förvaras i kryddburkar, gärna mörka. Jag använder burkar av mörkt glas. Håller minst ett år. Jag gör nytt örtsalt varje år så jag har inte provat hållbarheten längre än så. Men förra årets örtsalt smakade lika gott när jag använde det sista förra veckan som årets gjorde när vi lagade mat idag. 😋 

Två extra tips:

1. Jag lägger inte i chili eller vitlök i mitt vanliga örtsalt. Det är ju inte lämpligt i alla maträtter och därför har jag chilipulver separat och gör också speciellt vitlökssalt som kan användas tillsammans med örtsaltet när man önskar. Vitlökssaltet innehåller enbart salt, vitlöksklyftor och en del gröna växtdelar som kan bli över från vitlök man skördar men inte vill torka för lagring.

2. För att skapa den totala "allkryddan" t.ex. till grytor, eller köttfärssås, kan man ha i svamppulver tillsammans med örtsaltet. Det ger fantastisk smakförstärkning av många maträtter och tar fram mängder av umami i den mat man lagar. 

Tidigare inlägg om örter på Forsnäs Hemman: https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Örter




Inga kommentarer: