fredag 27 augusti 2021

Fin fredagsmat

Idag åt vi något verkligen smaskigt. Fårlår, ugnsbakad färskskördad vitlök (Siberian Red) och en sallad vi alla i familjen älskar. Nu är vi mätta och nöjda. 😊

På många andra ställen i världen verkar folk inte alls ha något emot att äta kött från vuxna får. Det verkar främst vara här i bortskämda västvärlden som vi bara tycker att det duger med lammkött. Men nä, får är verkligen otroligt gott, mycket mer smak än lamm och mer "stuns" i köttet. Lätt att få till en saftig stek och möra härliga skivor på tallriken. Så, om ni har nån lokal fårbonde, fråga om det går att köpa vuxet får. 

Salladen är en klassiker, basen är tunnskivad lök och tomater, i en dressing av äppelcidervinäger och lite lite olja. Tricket är att först skiva löken och lägga den i vinägern medan man gör resten. Det mildrar löksmaken och resultatet blir otroligt gott. Efter det kan man lägga i lite vad man vill, men det ska alltid vara någon grön bladkrydda, som persilja, oregano eller basilika. I dag blev det förutom tomaterna, av diverse sorter från växthuset (Turbo Reaktivny, Yantarnyi, Koralik och Prolyco)  och schalottenlöken Longor, också lite färsk och ganska mild chili (Hungarian hot wax), selleristjälkar, och basilika. Örtsalt och peppar och ....klart! Riktigt, riktigt smaskigt och perfekt till kött med lite fett i. 😋


Här en tidigare och lite annorlunda variant av samma sallad, där vi hade getost som protein:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/08/varldens-mest-efterlangtade-sallad.html

Inga kommentarer: