torsdag 30 september 2021

Blåmusseronerna plockas

Idag plockade jag årets blåmusseroner. De rikgivande svampsorterna är mestadels slut nu i kalla Lappland, men en del senhöstsvampar finns och ger små skördar. Fläckkantareller, granvaxskivling och frostvaxskivlingar är uppskattade, trots ganska små fruktkroppar. Men blåmusseronerna kan bli stora och ge mycket svamp i korgen. 😊

Här är mitt trogna svampställe. De senaste 4 åren har jag plockat flest blåmusseroner kring gethuset, i deras hage. Jag hade också ett ställe bakom gamla smedjan, men där har vi numer skrotupplag för Hemmanets metallskräp, så där har svamparna inte visat sig de senaste två åren. Ett år kom det också upp rätt stora mängder i kanten på det nyanlagda potatislandet. Så jag tittar alltid noggrant omkring mig när jag är ute och går på gårdsplanen. Men i år verkar vi bara få denna lilla tuva vid gethuset. 

Men blåmusseronerna är som sagt rätt stora och köttiga svampar. Så bara denna lilla samling bestod av 7 större svampar och några mindre och gav tillsammans drygt 6 hekto god, färsk senhöstsvamp. 

Smaskens! 😋 


Tidigare inlägg om blåmusseroner på Forsnäs Hemman:

https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/09/lappgetter-och-svamp.html

https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/09/senhostsvampar.html

https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/10/hardiga-lapplands-svampar.html


Inga kommentarer: