onsdag 20 oktober 2021

Skillnader på stjälksellerin

Här är ett foto av två olika varianter av stjälkselleri som vi skördade förra veckan. Det är lite skillnad på olika sorter, men överlag är alla goda, smakar rätt lika och funkar att odla lika bra även här i kallaste nord. 😊

Från vänster på bilden är en "Tall Utah" och de två till höger är så kallade självblekande stjälkselleri av sorten "Golden Self Blanching". Den blir ljusgul av sig själv och smakar lite mildare än andra stjälksellerier. Båda dessa sorter ger ungefär lika mycket skörd och trivs båda väl även här i kallaste Lappland. Vi odlar också en rödtonad stjälkselleri som heter Giant Red. Även den trivs bra, men blir något lägre och smakar mer kraftfullt. 

Överlag kan vi konstatera att alla sorter vi provat funkar ungefär lika bra hos oss, så man tycks kunna välja vad man vill. Vi sprider ju alltid på riskerna i alla sammanhang och när det kommer till odling så betyder det att vi gärna odlar minst 2-3 olika sorter av varje typ av växt. 👍

Sellerin fryser vi in, hackad i portionspåsar och använder till grytor och soppor under det kommande året. Men allra godast är de 2-3 gånger varje sensommar och höst som vi får äta vår selleri/äpple-sallad. En riktig favorit här på Forsnäs Hemman: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/10/sellerisallad.html



Inga kommentarer: