söndag 17 oktober 2021

Rejäla rotfrukter

Slutskörden pågår i en hysterisk hastighet, för snart vankas riktig vinter här i Lappland. De flesta rotfrukter tål ändå viss kyla och dessa skördar vi först nu på slutet av säsongen. Detta är två praktexemplar. 😊

Den absolut gigantiska knölen är vårt största exemplar av Norsjö kålrot. En gammaldags sort, som passar här i Lappland och som bevaras av föreningen Sesam, som vi är medlemmar av. Även resten av kålrötterna var mycket välvuxna, snittet var ungefär hälften så stora som den på bilden.

Den "mindre" lilafärgade rovan är sorten Ljusnedals skålrova. Den har jag också fått från Sesam och jag har varit gesäll för den sorten de senaste 2 åren. Det innebär att jag tagit på mig ansvar att fröodla från den och att skicka färska fröer till vår "frökista", alltså frysarna runt om i Sverige som innehåller massor av olika fröer från gammaldags, härdiga lantrassorter av köksväxter. Den rot jag håller i är från de första fröer jag själv fröodlat av sorten och det är tydligt att dom trivs väl här hos oss i Kalla Nord. Detta var långt ifrån den största rovan, flera var dubbelt så stora. 

Tidigare inlägg om rotfrukter i kallaste Lappland: 

https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Rovor

https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Kålrot

https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Betor

https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Morötter

https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Palsternacka



Inga kommentarer: