lördag 8 januari 2022

Småkallt

De senaste dagarna har vi haft en kallfront över oss. Det är precis nu, i januari och februari vi brukar uppmäta årets kallaste temperatur. Och även om -34C kan kännas lite småkallt i näsborrarna, så är det här faktiskt ändå ytterligare ett av alla tecken på klimatuppvärmning som vi märker i vårt vardagsliv.

De första åren vi bodde här så hade vi nämligen betydligt lägre temperaturer som kallast, än vad vi haft det senaste decenniet. Nästan varje år så stannade termometern på nedåt -40C på den tiden. Det var också innan vi hade de här otäckt varma veckorna nästan varje sommar som vi haft det senaste decenniet, det svängande vädret vid säsongsövergångarna, de fastlåsta vädersystemen och den absolut abnorma mängd snö som de senaste 10 åren också fört med sig. Alla dessa saker är tecken som vetenskapen sedan länge förutsett ska följa i klimatförändringens spår. 

För oss här i norr är redan nu klimatförstörelsen så påtaglig att vi har fått flera olika problem i vardagen, i vår gårdsskötsel.  Det kan ju tyckas mestadels skönt att det inte längre blir riktigt lika rövkallt under vintrarna, men....det är svårt att glädja sig när man vet att det beror på den allmänna störning i vädersystemen som bara kommer bli allt värre och som kommer försvåra stora delar av vårt framtida liv.😒


Tidigare inlägg om klimatförstörelsen i norr: 

https://forsnashemman.blogspot.com/2020/12/oppet-vatten-pa-vojman-i-december.html

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/10/varmaste-brittsommaren.html

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/04/forfallet.html



Inga kommentarer: