onsdag 24 augusti 2022

Bamsig björnbärsskörd

Nu har vi kunnat äta björnbär i fyra veckor, sedan sista veckan i Juli, och vi har fortfarande ungefär en fjärdedel av bären kvar som mognar vartefter. Mumsigt! 😋

Nästan varenda dag plockar jag minst så här mycket. Det mesta blir efterrätt direkt samma kväll, vi har ett "bärmonster" i familjen. Men ett par burkar "sylt" har det också blivit. Jag skriver sylt med citationstecken för att jag inte kokar som de flesta andra, det är väldigt lite socker i mina syltburkar.

Det här är första året vi sköter björnbären som helt fullt uppvuxna buskar. Eftersom vi bor så kallt till (kallare än zon 8) så växer våra två björnbärsbuskar i växthuset. Och eftersom vi inte vill att dom ska börja skjuta mängder av rotskott som tar över hela växthuset så tänker vi att vi ska beskära buskarna enligt en mycket strikt plan. Varje buske ska enbart bestå av två stammar som leds upp längs tjocka metalltrådar som vi fäst från jordytan till taknocken. Efter varje säsong klipper vi bort de stammarna, dom som alltså givit bär det året och sparar två av de mest välväxta som kommit upp som rotskott under växtsäsongen. Det är dessa nya som leds upp längsmed metalltrådarna och får övervintra för att ge bär kommande år. På så sätt är tanken att, genom att rigoröst begränsa mängden grenar och blad, så bör också rotsystemet inte kunna växa sig alltför stort. 

Än så länge tycks det funka bra, förra året fick vi någon handfull rotskott som kom upp inom 2 meter från stammarna, i år kom det upp totalt 15 rotskott, också inom samma radie. Helt OK, och det har inte tagit mer än max 5 minuter att sköta "ogräsrensningen" på våra två buskar i år. Och nu är alltså vår förhoppning att det här kommer hålla sig relativt stabilt framöver, i och med att buskarna aldrig får bli större än dom är nu, så bör inte heller rotsystemet kunna bli större och därmed inte heller orka skicka mer rotskott än nu.

En sak vi dock ska förbättra under kommande vinter är att vi ska sätta gnagskydd på stammarna då en av våra buskar nästan blev ringbarkad av sork under förra vintern. 


Tidigare inlägg om våra björnbär i växthuset:

https://forsnashemman.blogspot.com/search/label/Björnbär

Inga kommentarer: