tisdag 16 augusti 2022

Delikat rökt abborre

Husbonden var ute och fiskade i en djupgrop i selet nedströms här på Vojmån i Lappland. Det är det djupaste stället vi känner till här i närheten och är 6-7 meter djupt. Han använder en teknik där man kan säga att han "pimplar" med med kastspö och spinnare. Han låter spinnaren lägga sig på botten, sen drar han upp den fullt med spöt, kanske 2 meter, sen får spinnaren vingla sig ner till botten igen. Och där står abborren den här tiden på året, och dom nappar villigt på den här tekniken. Han fick flera fina fiskar, och även de mindre blir utmärkt mat när man röker dom. 


Till skillnad mot vad många tror är abborre lättrensat, särskilt om man rökt, halstrat eller stekt den precis lagom mycket så att benen lossnar nästan av sig själv. 👍


Så, efter ett dygns saltning liggandes i svalen /kallkällaren i ca +9C så röktes fisken och gårdagsmiddagen var alltså en succé. Som alltid med abborre, den absolut godaste fisken som finns! 😋

Tidigare inlägg om abborre här på Forsnäs Hemman:


Inga kommentarer: