tisdag 13 september 2022

Luftlök

Nu har jag skördat årets topplökar från luftlöken. 


Luftlök är en fantastisk växt som man kan använda på många olika sätt. 
* Den skjuter skott mycket tidigt på vårarna, goda primörer när inte mycket annat finns att skörda.
* Lökarna blir fler och fler i tuvor, vilket gör att man kan rycka upp en hel stängel, med löken under marken och allt och använda som salladslök under somrarna. 
*Topplökarna bildas framåt sensommaren och kan användas för att föröka löken. Man planterar helt enkelt ner hela knippet med lökar i jorden direkt på hösten, och nästa år kommer en ny tuva luftlök upp. Man kan också äta topplökarna som vanlig gul lök. Dom är ganska starka i smaken, så lite lök räcker långt, i t.ex. en soppa eller köttfärssås. Dessa små lökar är också jättegoda att sylta/lägga in och äta som tillbehör till söndagssteken.

När vi får bra skörd så brukar jag sälja lite av topplökarna till de som är intresserade.
Vi har luftlök från tre olika ställen. Alla växer lite olika, färg, form och tuvbildning, storlek och mängd på topplökarna skiljer lite. MEN, alla växer enormt bra här i kalla Nord och alla ger lika mycket skörd. I det här "startpaketet" ingår alla tre varianter. Här finns en länk till webbutiken där man brukar kunna beställa i slutet av Augusti/September: https://forsnashemman.se/products/luftlok


Lökarna skickas ett bubbelkuvert med porto för 100gr. Så själva lökarna väger kring 90 gram. vilket är mellan 15-25 lökar. 


Här ett tidigare inlägg om hur jag förökar mina luftlökar:




Inga kommentarer: