söndag 11 september 2022

Årets tenerumi

Det här är en mycket speciell grönsak, som vi nästan inte alls kan odla här i kallaste nord. Den heter Serpente di Sicilia, eller Cucuzza squash. Och även om den kallas "squash" och frukterna ser rätt lika ut, så tillhör den inte ens samma växtfamilj.


Och det märks tydligt, på doften! När Cucuzzan börjar bilda sina stora sammetslena blad, så doftar den mycket unikt, rent av säreget. Det är som en blandning av umami och grov mylla. När frukterna kommer så är dom väldigt milda, i princip lika "smaklösa" som vanlig squash. Men det är alltså bladen som är själva huvudgrödan. Dom kallas tenerumi och är enormt populära att göra soppa på i de södra delarna av Europa. 

Det blir en väldigt god soppa! Hos oss i Lappland trivs inte Cucuzza särskilt bra. Det är sällan vi får varmt nog, ens i växthuset, för att frukterna ska hinna utvecklas. Men det blir alltid blad på plantorna, så vi odlar några plantor varje år, just för bladens skull. Och för att få äta en portion tenerumi-soppa varje år.

Ytterligt delikat! 😋


Huvudingredienserna i soppan är Tenerumi-blad, tomater och lite pasta. Till det lök, vitlök och någon bladkrydda. Originalet från Italien har alltid basilika i sig, men här i norr har vi använt både oregano, mejram och timjan med gott resultat. 

Här i ett tidigare inlägg finns receptet, och där finns också en bild på frukten. Men, om man inte får någon "Serpente di Sicilia"/Siciliansk orm på sina Cucuzzaplantor, så går det lika bra att bara använda bladen i soppan, det är dom som ger den distinkta smaken. Eller så kan man tillföra bitar av en vanlig squash i soppan. https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/09/exotisk-sommarsoppa-med-tenerumi.html

Inga kommentarer: