Idag var det bockslakt och det är nästan en tremannajobb. Åtminstone till att börja med, när man ska avbloda och samtidigt samla upp och vispa blodet.
Här går det att se videon på youtube: https://www.youtube.com/watch?v=2vDmKVETBs4
Vi brukar ta yngste sonen till hjälp. Husbonden skär av artärer och vener, och han och jag håller djuret i rätt vinkel för att blodet ska kunna rinna ner så problemfritt som möjligt i hinken. Som sonen håller medan han också vispar samtidigt. Videosnutten filmade jag på sluttampen, vid det laget är det bara några droppar kvar.
Går allt bra brukar vi få ihop till en omgång blodpudding. Om djuret ger lite mindre blod gör jag vanligen blodplättar, jättegott att servera med knaperstekt bacon. 😋
Tidigare inlägg om blod och blodpudding:
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/12/blod-ben-och-mjolk.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/09/hemlagad-blodpudding.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2014/02/helgmiddag-blodpudding.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar