Populärast är olika bär; blåbär, hallon, hjortron, kråkbär, odon, tranbär, vinbär, krusbär, allåkerbär, björnbär och lingon. Inte minst lingon, dom det går allra mest av, minst 50 burkar om året brukar vi snitta. Samt en del gelé av sånt som rönnbär, nypon och rabarber, med olika kryddningar/smaksättningar.
Väldigt populärt är också inlagd gurka och självklart rödbetor, där det går någon/några burkar i veckan, och inlagd mild chili, som sällan räcker ens våren ut. Under senhösten tillverkas syrad kål, den enda formen av syrning jag ägnar mig åt, men där gör jag å andra sidan rejält många burkar att njuta av under kommande år. 😋
Totalt slutar det på flera hundra burkar, så att vi kan äta minst 1-2 burkar per dag i snitt under hela den kallare delen av året, och både en och annan burk även under kommande sommar. Allt ställs ner i svalen/kallförrådet, som är ett viktigt utrymme i vår självhushållning här i kallaste Lappland. 👍
Tidigare inlägg om inläggningar, och syrat:
Och här vår älskade svale/kallförråd:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar