Gårkvällen ägnades åt att göra blodpudding på 2,5 liter blod. Det blev tre rejäla puddingar och en omgång blodpannkakor som vi åt upp direkt. 😊
Puddingarna åker i frysen för att senare bli tre snabbmiddagar som räcker åt hela vår stora familj. SÅ gott! 😋
Även om jag har ätit mycket köpe-blodpudding i mitt liv och njutit av den också, så är det verkligen en helt annan kvalitet på den man gör själv! 💗
Tidigare inlägg om att göra sin egen blodpudding:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2014/02/helgmiddag-blodpudding.html
Recept, per liter blod:
Blod: 1 liter
Vätska: 7 dl, antingen mjölk eller mörkt öl, jag brukar ta "harta/harta"
Grovt rågmjöl: 7 dl
Sirap: 0,3 dl
Lök: 1 medelstor
Till formen: smör och ströbröd
Salt, vitpeppar, kryddpeppar och mejram. Till det smakar rätt. Vanligen tycker jag man måste ta rätt bra med salt och vitpeppar och hålla igen lite på kryddpepparen.
Hur man gör (men inte hur man rör blodet efter slakt, det får man lära sig någon annanstans):
Man börjar med att finhacka och steka löken mjuk på svag värme, för sen ska den kallna innan man blandar ner den i smeten. Sen vispar man ihop resten till en smet och sist den kalla stekta löken.
Man smörar och bröar formar till puddingarna. Vanligen blir det lagom med formar som rymmer 1,5 liter till en sats på 1 liter blod. Häll i smeten och ställ i en djupplåt som man hällt några cm vatten i ( vattenbad) i nedre delen av ugnen på 200C i 1½ timme. Man kan prova om puddingen är klar med en provsticka, på samma sätt som man kollar om bröd är klara.
Låt svalna, stöt ut puddingarna ur formen, skiva och stek.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar