lördag 26 september 2020

Att odla mat

I år är det tredje året vi får så fin skörd av stjälkselleri så att vi kan göra den här otroligt goda sellerisalladen till middag. Det är som en förenklad variant av en Waldorfsallad. 😋

Det här är också ett exempel på hur vi ibland odlar vissa grödor med en särskild maträtt som mål. Potatis och kålrötter kan vi ju använda i mängder av maträtter. Men selleri är inte så användbar för oss, mer än som allmän smakförstärkare i soppor och grytor. Husbonden tycker inte alls om smaken av stjälkselleri, utom i just den här maträtten. Äpplet förändrar på något sätt smaktonen av sellerin helt, och det blir fantastiskt delikat. Så jag odlar flera plantor stjälkselleri varje år, bara för att kunna laga det här receptet en eller två gånger varje höst.

Andra exempel är svartkål, som jag nästan enbart odlar för att göra en smaskig kålpastarätt av (se länk till recept nedan). Och tapaschili som jag enbart lägger in. Vi använder inlagd tapaschili som peperoni. Isbergssallat äter vi ju till allt möjligt, men vi måste åtminstone göra en arabisk sallad under vår isbergssalladssäsong. Och potatis- och pujolöksoppa står alltid på menyn nu under  hösten när skörden ger oss färska ingredienser av högsta kvalitet. 👌

För mig känns det otroligt kul och motiverande att veta alla dessa slutresultat, maträtterna. Redan när förodlingen sätter igång på vårarna finns smaken av maten som väntar i sinnet. 💗



Tidigare inlägg om sellerisalladen (med recept): 

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/10/sellerisallad.html

Svartkålspastan:

https://forsnashemman.blogspot.com/2017/10/skord-av-svartkal-i-sno.html

Den inlagda tapaschilin:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/09/inlagd-tapas-chili.html

Vår Arabiska sallad:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2014/02/arabisk-sallad.html

Potatis- och löksoppa: 

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/09/visdomar-jag-lart-mig-av-att-laga-mat.html

Inga kommentarer: