En rätt fin, halvsolig höstdag och vi passar på att ta en familjeutflykt och plocka lingon. Massor av stora fina lingon. 😊
För det är ett otroligt lingonår. 4-5 drag med plockaren och den är full. Att jämföra med förra året då det tog mig en halvtimme att fylla en enda plockare. Så, när det är bärår, då ska man passa på. För sylt och liknande håller flera år i kallförrådet, och man sparar otroligt mycket tid på det här arbetsmomentet när det är gott om bär. 👍
Våra lingon använder vi på flera sätt. Först gäller det att se till att vi har sylt nog för 4-5 år framöver. Eller egentligen inte sylt. Lingon innehåller eget konserveringsmedel, bensoesyra, så man behöver inte tillsätta socker för hållbarhetens skull. Istället kokar jag lingonsylt med bara ytterst lite honung i för sötningens skull.
Efter vi samlat ihop tillräckligt med lingon"sylt" så fryser vi in. Frysta lingon är nämligen yngste sonens favoritmellanmål, fortfarande vid 17 års ålder. Redan när han var bara 6 år lärde han sig att själv gå till frysen och hälla upp en skål frysta lingon när han blev sugen. Nyttigare "mellis" är svårt att tänka sig. 💗
Har vi ork att plocka ännu mer lingon gör vi vattlingon, och även måltidsdryck av resten.
Lite, lite av våra lingonris närmast huset får stå helt oplockade. Detta för att barnen ska kunna gå där i vår och äta övervintrade lingon, eller "vinterlingon" som vi kallar dom. Jättegod delikatess när inte mycket annat finns i skogen eller trädgården. 😋
Här tidigare inlägg om lingonplockning ett dåligt bärår: https://forsnashemman.blogspot.com/2019/09/lingonplockning.html
Lingon-mellis: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2013/01/frysta-lingon.html
Vattlingon: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2013/09/vattlingon.html
Vinterlingon: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/05/vinterlingon.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar