torsdag 24 september 2020

Odla Isbergssallat

Gör det! Lätt att odla, lyckas alltid för oss. Kul för barnen med något dom känner igen från affären, men SÅ mycket godare än de varianterna man kan köpa. Spröd, krispig och smakar nästan sött! 😋


Det här är sorten Great Lakes 118. Påsen jag köpte inför sommaren 2017 innehöll 1500 frö, så den har räckt länge trots att jag delat med kompisar.  Sallatsfrö håller bra grobarhet i 4-5 år, så ännu ett par år ska jag odla från samma fröpåse. Det blir stora mängder god sallat för 12.50 kr. Jag kommer nog aldrig sluta odla den här sorten, den känns som en given standard i landet redan nu efter tre år. 👍
Jag sår i plugg i början-mitten av maj. När plantorna har 2-4 blad planterar jag ut dom i bäddar och sen täckodlar jag med ensilage mellan raderna. Från i början av augusti kan man börja äta de nedersta, yttersta foderbladen, särskilt såna som sitter trångt till och täcker andra huvuden. Från slutet av augusti och så länge man kan hålla den skarpa kylan borta så frossar vi. Med fiberduk har vi ibland kunnat äta isbergssallat långt in i oktober, även här i kallaste Lappland, zon 8. 

Här en bild från första året vi odlade isbergssallat. Vi fick så mycket att jag tog upp alla dessa samtidigt, och donerade till sonens lilla ideologiskt inriktade friskola. 💗

Tidigare inlägg om isbergssallat.

https://forsnashemman.blogspot.com/2017/09/berg-av-isbergssallat.html


Inga kommentarer: