söndag 29 januari 2023

Sista tomaterna

Idag skördade vi sista tomaterna från inomhusplantorna. Här i Lappland har vi aldrig lyckats övervintra tomater inomhus. Troligen är det en kombination av för mörkt under midvintern och för torr luft här i vårt inlandsklimat.

Men vi odlar några småväxta plantor i två balkonglådor som står i våra österfönster. Sorterna är Tiny Tom, Koralik och Vilma, sorten som blir godast här hos oss. Dom ger bra "smågodis" från tidigt till sent under säsongen. Men under midvintern så torkar dom ihop och dör. Vi har aldrig lyckats övervintra tomater, kanske är det för mörkt och för torr luft här i kalla Lappland.

I vilket fall, den här lilla munfullen är alltså förra säsongens sista, eftermognade på mer eller mindre döda tomater i vårt fönster. Och det känns ändå helt OK att kunna äta dom sista, samtidigt som kommande säsongs plantor har börjat gro i sålådorna. 😊

Vill ni läsa mer om vår tomatodling så rekommenderar jag artikeln om när jag var "Månades tomatvän" på tidningen Land blogg "Bondjäntans tomater":

https://blogg.land.se/bondjantan/tomater/manadens-tomatvan-annjessica-ericsson-sjalvhushallare-pa-forsnas-hemman-i-lappland/

Inga kommentarer: