Det är inte första gången vi skriver om gelatinkok, och det lär inte bli den sista. För det här är en av våra favoritingredienser i vår kosthållning. Att koka skroven från våra djur till en näringsrik och enormt välsmakande fond.
Den här gången var det en gammal Ölandstupp som skulle bli gryta, och när han kokat någon halvtimme i tryckkokaren, och blivit renplockad, så åkte skrovet tillbaks för ytterligare någon halvtimmes urkokning.
Resultatet blir fantastiskt fint, mycket gelatin och mängder av umami.
Två dl av den här fonden använde vi till själva tuppgrytan. Men den kvarvarande litern blev basen till en otroligt god svampsoppa dagen efter.
Här är två tidigare gånger vi kokat "benbuljong", som vi kallar det;
Här från grishuvuden från Linderödsvin: https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/07/gelatin-till-var-sylta.html
Och här av slaktkropparna från våra Blekingeankor. https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/12/delikata-ankor.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar