söndag 6 augusti 2023

Självlastarvagnarna på Forsnäs Hemman

Det är en sista solig dag, mellan enorma mängder skyfall de senaste 3 veckorna, och ... imorgon börjar det igen. 20mm (minst) varje dygn under minst tre dygn. Och ständigt småregnade därefter. Så idag är dagen att bära in det hö vi haft torkandes på hässjorna den senaste veckan. "Redskapen" består av självlastarvagn modell Sjölander96 och självlastarvagn mod Ericsson03. Mamma är självlastarvagn mod Ericsson72.
https://forsnashemman.blogspot.com/2016/08/sjalvlastarvagn-mod-ericsson72.html 

Att torka hö på hässja var under nybyggartiden också samma sak som att ha höet på lager. När man väl hässjat, så hängde höet där tills man hämtade det. Ofta under vintern och vårvintern, då barnen fick till uppdrag att "trampa" slädvägar till hässjorna på utmarkerna och sen kom bonden med oxen eller hästen och släden för att tömma en hässja i taget och köra hem höet till "kräken" på gården. 

Det höet var lite lätt gulbrunt i det yttre lagret. Precis som våra hässjor på bilden. MEN, bara någon centimeter länge ner är höet grönt och friskt och av precis lika god kvalitet som det moderna, snabbslåttrade, skulltorkade hö folk numer tror är det vanliga. 

Vi lastar i och för sig in höet på hässjorna in i höladan så fort det är torrt. Främst för att vi har så få hässjor, bara två dubbelhässjor. I och med att detta hö nu kommer in under tak, så kan vi slåttra igen, nästa gång det blir tre dagars uppehåll i detta ständiga sensommarregn.

För slåttern är långt ifrån över. Här i Lappland slåttrade alla hemman åtminstone fram tills Bartolomeus-mäss (24 augusti) och under sämre somrar, eller om man hade ont om slåttermark, så slåttade man fram till "löv-blekan" i september, alltså när löven blev gula på träden. 

Precis som alltid föredrar vi att arbeta enligt vårt motto:

"SÅ lever vi livet. 
Hellre göra mindre rättare än mer på ett sämre sätt. 
Eller riktigt mycket, riktigt taskigt. Ja, huvvaligen! 
I det här fallet innebär det att överflödsfett omvandlas till självlastarvagnens arbete under slåttern".


Tidigare inlägg om slåtter:
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/07/vi-borjar-slattern.html

Inga kommentarer: