Den här tiden på året brukar vi göra en sista upprensning bland tupparna inför sommarsäsongen. Vi hade 6 tuppar till 23 hönor, och två av hönorna låg på ägg, så återväxten var hyfsat säkrad. Och då kan vi passa på att avliva de djur som är överflödiga. 😊
Den här våren var det två 4-åriga tuppar som varit dominanta det senaste året, men som nu börjar bli så gamla att dom troligt skulle bli utmanade av ungtuppar under den här våren. Det tjafset kan vi vara utan i hönsgården, och istället hamnar dom i grytan innan bråket börjar. Även en två-årig tupp som inte växt på sig särskilt bra fick möta samma öde. Chansen är stor att han aldrig hade blivit pappa till några kycklingar ändå. Samt, en av de målsättningar vi har med vår flock av Ölandshöns i genbank är att upprätthålla vikten i populationen, så som den var när dom blev räddade till bevarande under 1990-talet. Och den här tuppen var några hekto för lätt. 😅Efter skållning och plockning (även av fötterna, som är delikata) så blev den första måltiden efter slakten; tupptacos.Då benar jag ur lår och underben, skär i bitar tvärs över senorna, och mal. Nedan finns en länk med bilder på exakt hur jag gör. Det ger enastående, nästan nötfärs-röd köttfärs, som blir fantastiskt goda tacos. Tupptacos har varit hela familjens favorit-mat under hela barnens uppväxt. Och, jag har ibland funderar lite på hur det mottogs i skolan, när dom blev frågade om deras favoritmat och alltså svarade: "Tupptacos!" 😅
Tidigare inlägg om tupp-tacos: https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/04/tupp-tacos.html
Och några tidigare vårslakter av tupp:
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/06/mot-grillen.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/02/tupp-till-fredagsmiddag.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar