söndag 28 april 2024

Årets fönstergurkor levererar

Vi odlar fönstergurkor, varje år sedan 2018. Det är ett gott tillskott till vår självhushållning. Vi sår fröna redan första veckan efter nyår, och skördar första gurkan i mitten/slutet av mars. Vid det här laget SPRUTAR det gurkor, vi är helt självförsörjande. Och då är ännu inte växthusgurkorna ens sådda. Dom kommer ge skörd först i juli. 

Tills dess har vi våra pålitliga fönstergurkor. Det går tydligen att få det att funka med diverse småväxta sorter, helst partenokarpa, alltså såna gurkor som ger frukter även utan hanblommor. Vi använder en specifik sort som heter Hopeline ampelgurka. Fröerna är rätt dyra, ca 10 kr styck. Men med tanke på att vi skördar ca 3 kg gurka per planta, Totalt ca 12 kg värt minst 768 kr i butik, så känns det hyfsat billigt. 😅

Vi har våra 4 gurkplantor i våra öster- och västerfönster. I söderfönstren blir dom sönderbrända, då det blir för varmt och soligt. Men i öster- och västerfönstren mår dom utmärkt. Dom två plantor som ger mest skörd är planterade i självvattnande balkonglådor. Såna finns det av god kvalitet, i neutral grå plast som passar in i alla former av inredning. Och dom har så stor jordvolym (15 liter) och så stort vattenmagasin att man kan vattna dom med ca 2 liter per dag, och då håller dom sig 2-3 dygn, även under den allra varmaste och soligaste sommarperioden. 

Och dom ger skörd in i september. Ett av våra allra bästa självhushållningstips, om man gillar gurka, alltså.
Och det är värt att nämna att dessa våra egna gurkor, smakar enormt mycket bättre än köpegurkor! 😋

Här är våra inlägg om när vi odlade fönstergurkor vårt första år. Det är som en serie med 5 inlägg, så om man börjar läsa det första så kan man sen automatiskt klicka sig vidare och läsa hela årets inlägg. Med en slutlig sammanfattning och noggrann mätning av resultatet på sista inlägget. 

Inga kommentarer: