lördag 17 augusti 2024

Vårrullar i byteshandel

Så den roligaste och mest udda familjeaktiviteten i veckan var ... att vi hade matlagningskurs tillsammans! Det vankades proffshjälp med att laga vårrullar, både med kött och ett vegetariskt recept.
Det här är byteshandel när den är som bäst! 😊
...
Det är våra grannar, där frugan är thailändska som står för kompetensen. De senaste åren har vi bytt till oss några middagar med hennes absolut delikata matlagning, mot ... allt från fällning av träd till att vi vaktar posten åt dom på vintern, då dom är i sitt andra hemland. 

Och vårrullarna har ju alltid varit allra mest uppskattade av hela familjen. Så nu tyckte grannhustrun att hon nog ändå tjänade på att lära oss göra dom på egen hand! 😅
SÅ kul! Vi wokade snabbt i hop ingredienserna, två olika blandningar. Den övre ljusare vårrullen har fläskfärs i sig, den undre gulare är vegetariskt med mer morötter i, och majs. 
Sen satte vi oss, jag, Husbonden och yngste sonen som fortfarande bor hemma, och rullade vårrullar med lust och engagemang! Med oss tre var det snabbt jobbat att få ihop alla vårrullar, trots att dom ändå kräver en del handarbete. Och trots att vi var riktiga nybörjare. 😜

Det krävs lite träning och det är viktigt att limma ihop arken av deg med klister gjort på potatismjöl. Den översta vårrullen på bilden har släppt i kanten och skulle nog få underkänt av vår duktiga kock-lärare. Men till oss själva så tycker vi att det väl duger och det blev SÅÅ gott. Efter 120 rullade vårrullar var vi ganska nöjda med dagen, och det kommer ju räcka till många middagar. Men ... det var ändå hyfsat lätt att lära sig receptet och ingredienserna är ganska enkla. Så när våra frysta påsar med vårrullar är slut, så kommer vi absolut laga en ny sats vårrullar. Och då alldeles på egen hand tack vare vår duktiga lärarinna. 👍
Tack till grannarna! 💗

...

Tidigare inlägg om byteshandel:
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2017/08/bytt-ar-bytt.html


...
Recept:

Kött
300gr fläskfärs

2 damhandbollar fint strimlad vitkål

1 damhandboll strimlade morötter (använd vågig skalare)

2 fpk glasnudlar (som läggs i rums tempererat eller lätt ljummet vatten tills dom är slajmiga och klipps i ca 4-6 cm bitar)

4 tsk Pork flavored seasoning powder
2 tsk MSG
2 tsk socker



Veg
1 damhandboll fint strimlad vitkål
1 damhandboll strimlade morötter (använd vågig skalare)

4 fpk glasnudlar (som läggs i rums tempererat eller lätt ljummet vatten tills dom är slajmiga och klipps i ca 4-6 cm bitar)
990 gram majs på burk (2 stora och 3 små burkar)

6-7 tsk Pork flavored seasoning powder
4 tsk MSG
2 tsk socker

Den här fyllningen ska räcka till 120 vårrullar, vilket är 3 fpk TYJ spring roll pastry.

Spring roll pastry kan hållas i frysen, när man ska använda den så läggs den i kylskåpet några timmar före. Och sen klipper man upp en förpackning åt gången och drar av ett papper i taget. Man måste jobba snabbt annars torkar dom ut. När det är va 10 papper kvar av den förpackning man jobbar med, så är det lagom att ta ut nästa precis knappt tinade deg-skiktsförpackning från kylskåpet.

Potatismjöl-klister.
ca 2 msk potatismjöl och 2.5-3 dl vatten, kanske lite mer. Kokas ett par minuter tills det blir klistrigt och penslas på kanterna till rullarket och för att limma fast spetsen när man rullat. 



Inga kommentarer: