fredag 25 oktober 2024

Sista samlar-middagen för året

Det är senhöst, och vanligen helt täckt med snö här uppe i kallaste Lappland. I år ... inte så! 😅
Det känns ju som om klimatförstörelsen redan är över oss (och forskning visar ju också att, så är fallet), och det är bara att konstatera att den här hösten är osedvanligt varm, och sen! 

Dimmig och vacker senhöstutsikt över byavägen och älskade Vojmån.
Så, vi ägnar oss åt att skörda sånt vi aldrig ätit den här årstiden förut. Vi går ut på samlar-stråk, så som våra jägar-samlar-förfäder gjort i många miljoner år. För oss, här i kalla nord, i sena oktober så finns det fascinerande nog ändå flera vilda växter vi kan plocka färska, idag, och nära oss på till nästan 100%. 
Nässlor, den stora hundkexroten och 4 blåmusseroner. Och farfars gamla ljusblå långkallingar! För JA, så kan man gå klädd när man samlar mat i den extrema glesbygden!
Här finns det ingen som tänker sämre om dig för att du ser ut så här! ;-) 

Det är nässlorna som ger basen för middagen. Dom vissnade helt ihop under ett snöfall för ca 2 veckor sedan, men har sedan dess hunnit skjuta små sidobuketter av helt färska blad, under den här onaturliga värmeböljan vi haft på sistone. Så jag och sonen gick ut och ägnade oss åt samlande, som vilka ursprungliga stenåldersmänniskor som helst.  

Vi hittade dessutom fyra svampar, blåmusseroner, som vi har turen att kunna plocka några varje höst här hos oss. Vanligen i gethagen, där dom också växte i år. Vi plockade också lite piplök till nässelsoppan. Den typen av lök kan man plocka från första snöfria dagen, till den sista, även här i Lappland, så vi odlar MASSOR av sån lök, flera bäddar. 

Slutligen hittade vi en fin rot av hundkex, som växt välgödslat till. Och dessa kan bli enormt stora på en säsong. Den här fina, som jag håller upp på bilden och sen också visar hur jag rengör i videoklippet vägde 120 gram, så som tillskott i en soppa för 3 personer, så var det ett rejält (och smaskigt) tillskott. Särskilt som det jag gjorde, egentligen bara var att gräva upp ett ogräs. 😛


Med lite knaperstekt rökt kött och en macka från våra tyska bagarvänner som vi har ett utbyte av bröd (mot diverse) med, så blev detta en helt fantastisk fredagsmiddag, och vi är nästan övermätta, SAMT väldigt mättade på extremt näringstät och nyttig mat som inte belastat världen ett enda dugg. 💗

...
Tidigare inlägg om nässlor sent på hösten:

Tidigare inlägg om hundkäx-rötter som mat:

Tidigare inlägg om att vara bekväm med att se ut som en byfåne i sina "originella" kläder:





 

Inga kommentarer: