tisdag 8 september 2015

Mängder av majrovor

Det är ett konstigt odlingår. Lagom till det blir rejäl frost varje natt har vi fått börja skörda ordentligt. Det är sockerärtor och framförallt majrovor. Våra favoriter, som vi ibland kallar för "Lapplands Äpplen". För dom är så söta och goda och lätta att odla här uppe, till skillnad från äppelträd.
Och så här kan det gå när nånting gjorde att jag tappade fokus halvvägs in i gallringen av sista raden i landet! Men trots det verkar dom växt fint ändå och dom smakar ljuvligt! Kanske lite extra sött & gott pågrund av den extremt kalla sommaren inbillar vi oss!
Här är våra tre sorter vi brukar odla:
Den vita högst upp är "Petrowski"
Den gula i mitten som jag ätit upp större delen av innan jag tog kortet är vår absoluta favorit "Guldboll"
Den undre (som också är dom illrosa man ser på den översta bilden) är "Purple Top Milan".

Här är ett inlägg om en megastor majrova som sonen drog upp för 2 år sedan: http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.se/2013/09/mega-majrovan.html

3 kommentarer:

Anonym sa...

Vad heter sorten? Och var fick ni tag på frön? Undrar också när ni sådde den.
De ser härliga ut.

Emma sa...

Hej! Vad fina och stora de blev ändå :) Hur tillagar ni rovorna? Har du nån bra självförsörjar-recept/ -meny, eller bara mattips att dela med dig av ?

Forsnäs Hemman sa...

Ska svara på båda kommentarerna nu. Våra tre sorter står det namn på i inlägget. Här uppe så norrut och kallt som vi bor går det "bara" att odla en omgång majrovor per år, i Södra Sverige vet jag att man kan så dom ändå in i slutet av juli och få en fin senhöstskörd. Men vi sår så tidigt det går. I år var inte det förrns i mitten av Juni. Sen är dom klara när dom är klara. Det beror på sommaren. I år jätte-jättekallt nästan hela sommaren och inte klara förrns i mitten av augusti. Men då fick vi ju mängder å andra sidan. =)

Emma, vi äter dom flesta rovor färska direkt. Vi kallar dom "Lapplands äpplen" och använder dom också oftast som just äpplen. =)
MEN i år fick vi så otroligt mycket att vi försökt göra vanliga maträtter på dom. Passar utmärkt på samma sätt som kålrötter (som dom ju är nära släkt med). I t.ex. soppor och grytor men också kokt i bitar och serverad som tillbehör till t.ex. söndagssteken. Särskilt gott om man efter kokningen rör om med lite smör och kryddsalt. Vi använder vårt eget kryddsalt men annars funkar det utmärkt med Trocomare.