lördag 8 december 2018

Hö och ensilage.

Äntligen är det så pass konstant vinter att vi har börjat använda våra ensilagebollar som foder till Lappgetterna och Gotlandskaninerna. 😊 Eftersom vi har så få djur så räcker en ensilageboll i mellan 3-5 veckor och därför kan vi inte öppna ensilagebollarna vid plusgrader, då kan dom börja brinna (ruttna) och förstörs.
Så det egna torrhö som vi kan samla ihop under slåttern använder vi under hösten, innan kylan kommit och på senvåren, när värmen börjar återkomma, men innan vi kan släppa djuren på bete. Och under våra vanligen 5-6 vintermånader med konstanta minusgrader, använder vi alltså ensilage. 👍

I år var det svår foderbrist hos oss, vi lyckades inte få köpa lika mycket ensilage som vanliga år och vårt eget höland gav också en ovanligt usel skörd av torrhö. Vi gick in i krisberedskap och planerade att slakta ut stora delar av vår djurbesättning. 😕 Se länk nedan.

Men då kom räddningen från vårt sociala nätverk. På många ställen längs norra kustlandet var höskörden bättre och flera av våra med-genbanker för Lappgetter erbjöd oss att kunna skaffa hö från deras gårdar. Och en av dessa ljuvliga familjer kom till och med upp till oss med en full hästtransport med höbalar! 💗Det är en av dom jag håller på bilden.

Helt makalöst! Vilken resurs som finns bland småbrukare och med så fint samarbete.
Nu kändes det ju inte rätt att behålla övertaliga djur ändå, efter en missväxtsommar som denna. Vi har nu ändå resurser att kunna hålla 3 extra av våra värdefulla Lappgetter under vintern. Men vi slaktade bort tre "reservbockar" som vi nog hade kunnat spara ett vanligt år då vi kunnat köpa ett par extra ensilagebollar. Vi har också slaktat bort alla ungdjur hos kaninerna och övervintrar för första gången enbart en mindre besättning avelsdjur och bara några få "back-uper". Sånt är livet som självhushållare. Vi får ju fler kaninungar och killingar nästa år och enormt mycket gott kött att äta nu under vintern. 😛

Här blogginlägget från i somras då vi började inse att vi stod inför en säsong av svår missväxt.
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/07/vi-har-utlyst-katastroftillstand.html

Inga kommentarer: