tisdag 18 augusti 2020

Kornet Acanthus

 Vår första provodling av det gamla, återhittade kortet Acantus är moget. Vi odlar två sorters skalkorn, det gammaldags Jämtkornet, från Jämtland och kornet Acanthus från södraste Lappland, vår grannort Dorotea. 😊

På bilden håller jag ett knippe Acanthus (det helt mogna och gula) bredvid Jämtkornet som fortfarande är grönt och måste få växa kvar ett tag till. Acanthus är alltså helt klart tidigare, kanske flera veckor tidigare. Det lovar gott, för eftersom vi bor så kallt till (kallare än zon 8) så gör bara någon veckas kortare säsong att vi kan få en säkrare skörd. 👍

Jag har en provodling till av acanthus som jag sådde lite senare i försomras för att prova toleransen, och om den också mognar lika fint så kommer jag ha utsäde nog för en hel liten "åker" men mycket liten, kanske 15-20 m2 nästa år. Då kommer vi också prova sorten på friland för första gången. Eftersom även  jämtkornet vanligen mognar på friland hos oss så har jag goda förhoppningar på att Acanthus kommer fungera utmärkt. Och en sån liten kornåker nästa år kommer i sin tur kunna ge bra med utsäde till året efter. 

Den här sorten har en spännande historia. Den kommer alltså från vår grannby Dorotea, bara 4 mil bort. Men den var helt okänd i Sverige i modern tid tills för bara några år sedan då den "återupptäcktes" i ett arkiv på det Amerikanska Jordbruksdepartementet! Förra året 2019 odlades det för första gången igen i norra Sverige. I våras fick vi möjligheten att få nån matsked utsäde, kanske 100-150 sädeskorn för att uppföröka till oss själva. Och det vill vi såklart. Troligen odlar vi den här sorten mest "In situ" av alla. 💪

Det finns tydligen också mer spännande lokalhistoria kring sorten, som ännu inte blivit offentlig. Så här skriver kålrotsakademin, som också odlat Acanthus för att få mer utsäde, men i mycket större skala än vi; "Acanthus är inte det namn kornet hade när det samlades in. Namnet har amerikanarna givit sorten. Det ursprungliga namnet har vi inte. Men vi vet från vilka gårdar kornet är insamlat och av vem. Mer information kommer!!"

Den extra informationen ser jag verkligen fram mot. Kan kornet kanske komma från Ormsjö, där våra nära vänner bodde under uppväxten, eller kanske Borga, min fars barndoms smultronställe, eller rent av från Bellvik, där jag till stora delar växte upp? 💗

Forsättning följer! Men en sak står redan klar. Kornet Acanthus kommer absolut odlas på Forsnäs Hemman i södra Lappland, även framöver. 


Ett inslag om kornet Acanthus från lokalTV: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/matkornet-acanthus-tillbaka-till-norrland-efter-110-ar

Kålrotsakademin om Acanthus: https://www.facebook.com/kalrotsakademien/posts/1574153472718517




Inga kommentarer: