Det har varit en riktigt god vitlökssommar, tydligen. Alla våra sorter ser väldigt bra ut och nu har vår tidigaste vitlök äntligen mognat nog för att vi ska kunna gräva upp den. Vitlök mognar betydligt senare här i kallaste Nord, än i övriga Sverige. 😏
Vilka vitlökar! Mycket större än de man vanligen kan köpa i affären och självklart mycket godare! En stor del av vår skörd kommer vi också äta upp färska. Det finns t.ex. inget mer delikat än ungsbakad vitlök i folie. Den blir nötig, smörig och nästan söt i smaken. 💗
Det här är alltså vår tidigaste sort. Men jag har ingen aning om vad det är, det är en donation från en vän till en vän och hos oss därför helt namnlös, möjligen är det sorten Germidour. Men vi kallar den helt enkelt "den tidiga vitlöken". 👍
Till vänster, de största vitlökarna som ska bli utsäde, i mitten de halvstora och till höger de med halslök. Längst ner de små vitlökarna. |
Den är en softneck med ganska lila skal. Den blir mogen att ta upp redan när bara två blad vissnat nedifrån i alla fall här i Lappland. Väntar man till tredje bladet så har ofta löken redan spruckit upp. Den får ibland en halslök, kanske var 6te lök vissa somrar, men den halslöken sitter ofta väldigt långt ner (Se bilden ovan lökarna till höger). Jag kan inte riktigt säga om den lagrar väl, vi brukar sällan ha kvar skörden längre än in på senvåren. Ju mer vi odlar, desto mer äter vi och oavsett skördens storlek tar det alltså alltid slut alltför snabbt. 😊
Tidigare inlägg om vitlök, hur vi fick tag på en av våra sorter från Sibirien genom föreningen Sesam:
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/01/forbereda-odlings-aret.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar