fredag 4 september 2020

Att diska en ryggrad

Vi brukar roa oss med en tanke-lek ibland här på Forsnäs Hemman i Lappland. Vi påpekar till varandra;  "det här hade vi inte kunnat tänka oss för 15 år sedan att vi skulle syssla med". Sen skrattar vi oftast, för att situationen blir så absurd. 😊

Vår lilla lek ger perspektiv på den livsresa vi gjort, från akademiker boendes i "Suburbia" till självhushållare i den extrema glesbygden. Ibland gör vi saker som skulle te sig helt vanvettiga för "moderna" människor. Dagens arbetsuppgift tillhör den kategorin. Att diska en ryggrad. 😜

Det är en ryggrad från våra Linderödgrisar, som vi tidigare helstekt i ugn med hela kotlettraden på. Mycket gott! När sen själva kotletterna är uppätna så är det ändå en hel del nyttigheter kvar på benen. Kött som sitter mellan kotorna, senor och brosk och inte minst "gottat" i och på själva skelettet. Så jag brukar koka ur såna här ben efter måltiden, i min älskade tryckkokare som sparar så mycket energi åt oss. 👍

Efter ett rejält kok petar jag loss allt ätbart, köttet och brosket. Sen, för att få med precis allt gotta, så åker diskborsten fram. Jag har en särskild vit "livsmedelsdiskborste" som jag använder enbart till mat. När allt smaskigt är borta från benen så bränner vi dom (oftast i varje vårs majbrasa, där vi också gör biokol samtidigt) och smular ner dom i vårt trädgårdsland som en del av alla jordförbättringsåtgärder vi gör. 

Och buljongen blir bas för en ljuvlig soppa. 😋


Tidigare inlägg om tryckkokaren:

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2015/01/kaniner-i-grytan.html

Tidigare inlägg om benmat: 

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/03/superb-sondagsmiddag.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2017/12/blod-ben-och-mjolk.html



Inga kommentarer: