onsdag 21 oktober 2020

Kålchips

Med årets fantastiska framgångar i kållandet (se länk längst ner) så har vi funderat en hel del på hur vi ska lyckas äta upp allt. En av idéerna vi provat är de numer "klassiska" grönkålschipsen. Och dom var hyfsat goda, men.....det bittra slog igenom i smaken lite väl mycket och grönkålens blad är också så tunna att dom lätt blev både brända och för känsliga för att hantera, dom smulades sönder. 😏

Så, då tänkte jag.....de yttersta, jättestora foderbladen på t.ex. vitkål, spetskål och (som på bilden) rödkål kanske skulle funka att göra kålchips på? 

Sagt och gjort! De här foderbladen är från rödkålen Red Express och från den röda spetskålen Kalibos. Först tvättade jag dom och lät dom torka. Dom måste vara helt torra för att oljan/fettet ska fastna på dom. Sen delar jag upp bladen i "chips-stora" bitar. Jag använder sax och klipper längs med, och tar bort de tjockare bladnerverna, som inte funkar så bra att ha med när man gör chips, för dom har för mycket vätska i sig. 

Efter det så lägger man bladchipsen på en plåt och masserar in fett (antingen rapsolja eller smält djurfett) och örtsalt. Dom ska vara helt täckta av saltblandat fett. Sen sprider man ut bladen på plåten. Jag brukar trä dom över kanterna och sen lägga resten av bladbitarna platt på botten av plåten för att få rum med så många som möjligt. In i ugnen på +150C  i ca 20 minuter. 

Efter hälften av tiden, när man ser att dom börjar "krispa" till sig, så tar jag ut plåten, vänder på alla chips och så in igen. Sen får man passa på när dom är klara. För kort tid och dom blir saggiga istället för krispiga, för lång tid och dom blir brända. Men om man inte är så otålig kan man lika gärna sätta ugnen på +70-80C och låta chipsen ligga inne en hel timme. Då blir dom perfekta! 

SÅ mumsigt, och så mycket godare än grönkålschipsen, inte alls lika bittra utan bara den här rena umami-smaken som god kål har. Och betydligt mer tåliga att hålla i eftersom foderbladen som vi gör dom av är tjockare och mer köttiga än grönkål. Vilken succé, jag gör en till två plåtar per kväll nu och familjen kan inte få nog. 😋

Inlägg om årets makalösa kålland. https://forsnashemman.blogspot.com/2020/09/2020-ars-kal-land.html


Uppdatering dagen efter:

Ett av tre foderblad från ett fint vitkålshuvud som ska bli kålchips ikväll! Vilka mästerverk naturen kan åstadkomma! 💗



Inga kommentarer: