Vi är självförsörjande på mjölk numer. Det kan man bli på två sätt. Antingen parar man sina getter lite utspritt över säsongen så att man alltid har någon man kan mjölka. Eller så kan man frysa mjölk.
Jag fryser mjölk för vintern. Dels mjölkar getterna ofta ändå betydligt mindre under vintern och dels är det inte jättekul att gå ut och mjölka under smällkalla, råmörka polarnatten. Samt, vi förlorar inget på att frysa överskottet av den mjölk dom nu fortfarande ger oss.
Nu när frysarna är fulla efter säsongens bärplockning, grönsaksskörd och höstslakten, så finns nästan alltid små utrymmen kvar längst upp. Det är i dessa hålrum jag trugar in små byttor av mjölk här och där. Frysen drar nästan mindre energi om den är full, och vi får "gratis" mjölk att använda under de här 3-4 mörkaste månaderna på året.
Dubbelbonus! 😊
Tidigare inlägg om att frysa mjölk:
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/10/frysa-mjolk.html
Tidigare inlägg om hur vi också fryser ägg för att bli självförsörjande under vintern:
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/04/frys-agg-och-bli-sjalvforsorjande-aven.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar