Ungefär nu i november, när mörkret faller över Lappland, putsar jag fönstren till våra höns. Höns är dammiga varelser men gillar ju ljus. Så den här tiden på året gör vi vårt bästa för att maximera mängden lux som kan nå in i hönshuset.
På bilden kan man också notera "rullgardinen" som är fäst ovanför fönstret. Höns kommer från Sydostasien och var från ursprunget vana med nästan lika många timmar mörker som ljus. Men dom är otroligt anpassningsbara, dom står ut med bara lite mörker och väldigt mycket mörker. Så som vi har det i Lappland under våra mörka vintrar och helt ljusa sommarnätter.
Vi försöker dock underlätta så mycket som möjligt. Nytvättade fönster både nu när ljuset falnar och i februari när ljuset tilltar. På så sätt släpper vi in maximalt med ljus från söder, under den tid på året då ljus är en bristvara.
Sen bör ju höns ha rimliga förhållanden. Svenska Lanthönsklubben rekommenderar minst 8 timmars ljus och 8 timmars mörker. Vi försöker följa dom råden och ger lite tillskottsljus under morgontimmar och eftermiddagar när det är som mörkast på året. Och under våra midnattsljusa sommarnätter så drar ner rullgardinen 8 timmar per natt.
Men, tydligt är att höns kan klara sig bra ändå. Min farmors syster hade höns under många decennier under både midvinter och högsommarljus utan tilläggsbelysning eller mörkläggning och det gick alldeles utmärkt. Vi hade också en period på 3-4 dagar utan tilläggsljus för något decennium sedan när vi drog om elen till hönshuset. Och vi noterade att under de dagarna hann hönsen ändå äta lika bra som vanliga vinterdagar. Så de ca 6 timmar ljus vi har som minst naturligt räcker för två omgångar födosök och behållet hull.
Men...lite extra får dom ändå hos oss numer alltså.
Tidigare inlägg om hur vi sköter våra ölandshöns:
https://forsnashemman.blogspot.com/2019/03/ormbunkar-till-honsen.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/08/hoet-ska-under-tak.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar