fredag 16 april 2021

Killingdans

Nu har vårens sista killingar fötts, och vi unnar oss en riktigt god och lättsam efterrätt, killingdans. Alltså kalvdans, men gjort på råmjölk av getter. 😊

Det blir som en pudding, liknande brylépudding. Jättelätt att göra och supergott. 😋

De vanliga recepten säger att man ska ta hälften råmjölk och hälften vanlig mjölk. Men....det går att göra på ett annat sätt, som vi vanligen gör. När mjölkdjur får barn (kor som kalvar, getter som killar) så kommer de första 1-2 dygnens mjölk att vara extremt koncentrerad råmjölk. Men på dag 3-4 så börjar den "vanliga" mjölken produceras. Det innebär större mängder mjölk och allt mindre andel råmjölk.

Getter ger ju inte så mycket mjölk så jag brukar låta killingarna få all råmjölk de första 2-3 dygnen och sen tar jag lite av extramjölken som bildas dygn 3-4 när den vanliga mjölkproduktionen sätter igång. Och då behöver jag inte heller tillsätta vanlig mjölk i receptet. Utan jag tar helt enkel den 3-4dygns mjölk jag får och vispar ihop det här receptet. 

En efterrätt vi alltså får äta max 2-3 gånger per år nu på våren. Efterlängtat! 💗


Recept:

1 liter 3-4 dygns/råmjölk

1 liten nypa salt (1-2 kryddmått)

1 stor nypa socker (1-2 msk)

1 liten nypa kanel (1-2 kryddmått)

1 halvstor nypa kardemumma (1 tsk)

Tillagningen är så enkel som att man vispar ner salt, socker, kanel och kardemumma i mjölken och häller allt i en ugnssäker form (eller som på bilden i små portionsformar) och ställer i ugnen i +150C tills det stattnat. En stor form med 1 liter tar ca en timme, små portionsformar blir klara tidigare.

Tidigare inlägg om killingdans:

https://forsnashemman.blogspot.com/2017/05/ramjolk-frysa-och-anvanda.html




Inga kommentarer: