fredag 6 augusti 2021

Så serveras salladen

Nu har sallatsodlingen nått sin höjdpunkt, även här i kallaste Lappland. Vi kan äta sallad tills det kommer ut ur öronen på oss. Vi äter massor, men vi kör med en väldigt grundläggande form av servering. 😊

Vi sköljer sallatsbladen och sätter dom i en djup skål med 2-3 cm vatten på botten. På det sättet håller sig salladen fräsch även om inte allt blir uppätet under måltiden. Det finns ofta en bra rugge kvar under kvällarna, som folk går och småäter av. Varje morgon är oftast salladsskålen helt tom och vi går ut och plockar en omgång till. 👍

Intressant etymologi om termerna sallat/sallad. Växten heter sallat, med "t" och kallas så fram tills den bearbetas och serveras. Då blir det en "sallad", som man alltså äter. Och den maträtten, sallad, kan ju också innehålla allt möjligt annat än just växten sallat, bland annat gurka, tomat, räkor och valnötter, samt diverse dressing. Men hos oss är det alltså oftast rena blad utan "guck eller mojs" i som serveras till maten. Och gott är det. 😋


Tidigare inlägg om sallat/sallad: 

https://forsnashemman.blogspot.com/2020/08/sommarsallad.html

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2014/02/arabisk-sallad.html

http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/10/sellerisallad.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2020/11/seglivad-sallat.html


Inga kommentarer: