torsdag 10 mars 2022

Sortera sättpotatis

Det är snart dags att börja grodda sättpotatisen. Vi groddar dom relativt ljust för att få korta, knubbiga ejälar (som det heter på dialekt) och därför börjar vi också grodda ganska tidigt på våren.
I vanliga fall ställer jag bara upp de lådor av sättpotatis från källaren, som vi sorterat ut redan vid skörden i höstas.
I år blir det annorlunda. Jag håller på att sortera genom våra kvarvarande påsar av matpotatis och väljer ut ett försvarligt antal även av dom till att bli sätt-pärer till sommaren. På bilden sorterar jag vår gammaldags Lappländska sort Luvos Rund, som troligen är samma som sorten Gullöga. Vi satsar främst på att odla extra mycket rundpärer, då dom ger större skörd än mandeln. 

För vi ska odla mycket mer potatis än tidigare, minst dubbelt så mycket. Tiderna är oroliga och det kan hända att annan kolhydrat-rik mat kan bli dyrare, eller överhuvudtaget inte kommer gå att köpa. Då måste vi ha mer potatis till familjen, och även mer potatis till djuren, inte minst hönsen kan man till stor del föda på potatis om det blir ont om säd. 

Tidigare inlägg om brästning/groddning av sättpärer:

Inga kommentarer: