lördag 27 augusti 2022

Brist på baddagar

Vi har haft en liten brittsommar de senaste dagarna. För varmt för att riktigt trivas, om man är infödd Lapplänning. Och allra helst hade man ju velat svalka sig i Vojmån flera gånger per dag.
MEN, Vojmån är jättekall, så kall att det är plågsamt att doppa sig.


Det kan verka underligt. Vanliga somrar brukar ån bli allt varmare och vattenmängden sakta sjunka ända fram tills mitten/slutet av augusti. Sen kommer höstregnen och lufttemperaturen sjunker. Framåt september brukar det vara kring +17C i vattnet och vår familj slutar bada.

I år har det varit nästan tvärtom. Vi hade ingen större vårflod. Vi misstänkte att "Stora Vattenkraftsbolaget" helt hade tömt den enorma sjön uppströms från oss som används som magasin. Så vårfloden som naturligt ska vara ganska vild här i norr, den uteblev nästan helt. Vattenfall "sparade i ladorna". 

Sen efter den 2-3 veckor långa värmeböljan i juni så fick vi en rätt hyfsad badtemperatur, tidigare än vanligt. Det var +21C och rätt lågt vatten. Under den tiden badade vi mycket och yngste sonen gjorde det han alltid gjort, han "städade" Vojmån. Numer har han nog plockat upp det mesta rat som går att hitta, men en liten vacker porslinsskärva med fåglar som dekoration fann han i alla fall. 


Men sen, tidigt i juli började det regna. Inte jättemycket. Vi har haft nederbörd var 3-7 dag hela sommaren, och rätt kraftiga regn, max en halv gång så mycket nederbörd som en "standardsommar". Allt som växer har mått toppen. Och i ett naturligt system hade också Vojmån mått bra. Vattnet hade sakta strömmat ner genom uppvärmd jord och ytvattnet hade värmts upp av solen hela vägen från fjällen. Vi kanske inte fått maximalvarmt badvatten (vårt rekord de senaste 14 åren är hela +26C) men vi hade ändå haft möjligheten till svalkande bad. 

Men....Vattenfall hade andra planer. Först, under början av juli, sparade dom allt regnvatten dom kunde uppe i Vojmsjön (alltså "Magasinet"). Men sen, när det fortsatte regna, så släppte dom på vattenmassorna. Säkert lagom till elbristen i söder tvingat fram härligt höga priser att "casha in" på. Sedan dess har vi fått allt högre vattennivå, och allt kallare badvatten.

För när vattnet släpps på i turbinerna, då är det inte uppvärmt ytvatten som åker vidare nedströms. Det är bottenvatten, så kallt det kan bli, kring +4C. Vilket ju gör att allt efter sommaren gått så har vi fått allt kallare. I mitten av juli var vi nere på +17C. Nu, när vi ska ha som varmast, är det +14C. Jag plågade mig ner i spat igår när svetten ändå gjorde det värt det. Men nu när den värsta värmen givit med sig tror jag att jag avstår, det är för plågsamt, jag är ingen vinterbadare. Synd, eftersom den fina stenen på bilden ovan är vårt "badrum" mellan juni och september varje år. Men i år är det bara jag (Husmor) som härdat ut mer än de där fåtal dagarna i juni när vi hade normala förhållanden.

Det viktiga är dock inte våra badtemperaturer, det är ändå ett lyxproblem. 😏
Det viktiga är det ekologiska systemet och hur dåligt det mår med sån här vanvård!

Vi har tidigare skrivit om när Vattenfall nolltappar i våra Lappländska åar och älvar (Alltså inte släpper på en enda droppe vatten genom kraftverket, fast djur och natur mår uselt av det). Då dör allt djurliv och alla växter torkar ihjäl på en frilagd botten.
Och självklart mår allt levande illa också vid såna här händelser. När den iskalla vårfloden kommer i augusti istället för i maj. 

Vattenkraft är INTE en grön energi. Man må tycka att den är nödvändig. Men i så fall ska man vara medveten om att även vattenkraft åsamkar stora skador. 😟
Vattenkraften ligger bakom ekologiska totalkatastrofer i stora delar av norra Sveriges vattendrag, så som vi skrivit om tidigare här: 

Tidigare inlägg om när vi "städat" Vojmån;




Inga kommentarer: