fredag 5 maj 2023

Äggskal till hönsen

Vi sparar våra äggskal till hönsen. Det sägs att två återvunna äggskal ska kunna räcka för att hönsen ska kunna skapa ett nytt äggskal. Uppenbarligen räcker inte det hela vägen, och det är nog många som tror att vi då behöver komplettera med köpt snäckskal. Men ... det är inte alls nödvändigt. 😊

Precis som med oss människor så finns det gott om kalk i naturlig paleolitisk föda (stenålderskost), mest i kött och fisk, och också mycket i grönsaker, främst gröna bladväxter. Den typen av kalk är också lättare för kroppen att ta upp, än den kalk som det moderna samhället indoktrinerat oss till att äta, mjölk och mjölkprodukter som ost och smör. 

Samma är det för våra höns. Dom är till stora delar vegetabilieätare och kan därigenom få stora delar av sitt kalktillskott på så sätt. Vi ger dom kilovis med grönfoder under hela växtsäsongen: 

https://forsnashemman.blogspot.com/2020/08/gront-till-honsen.html

Dessutom får dom gott om proteiner i form av äkta kött och fisk. Slaktresterna från vår djuruppfödning och alla småfiskar, t.ex. gädda som är för små för att bli praktisk människomat. Även våra grannar ger oss småfisk i utbyte mot ägg. Bra kalciumrika källor med högvärdigt kalcium. Inte de stackars syntetiska kalciumberikade industripelletsen där proteinet kommer från soja, eller majs/potatisprotein. Självklart får dom också frömat, alltså säd. Det är naturligt för dom. Men inte alls i så stora mängder som dom vanligen får i tamhållning i dagens värld. 

Så våra höns har fina skal med mer naturlig föda än de flesta höns. Och vi känner att skillnaden inte bara sitter i smaken, utan i de näringsämnen de vidareförmedlar till oss. Att dom dessutom värper så dom sprutar och ändå alltid håller gott hull, tydligt visar att denna mer naturliga kosthållning är otroligt hälsosam för dom. 

När vi flyttade hit till Forsnäs Hemman så var det olagligt att ge sina egna hönsskal som kalktillskott. Vi småbrukare gick under samma lagstiftning som de storskaliga hönserierna. På den tiden var man tvungen att i så fall skicka äggskalen till särskilda anläggningar för att behandlas (kokas) så att dom blev säkra att ge som tillskott. Logiskt för vidriga djurindustrier med massor av ohälsa och smitta. Ologiskt för oss småbrukare som ju bara ger tillbaks samma äggskal till samma flock som värpt dom. Där finns inga sjukdomar som kan spridas. Dessutom fanns det bara två sådana anläggningar i hela landet. En av tusentals regler som sätter käppar i hjulet för oss självhushållare. 

Men (under över alla under) just denna regel slopades faktiskt år 2015, i ett mycket uppmärksammat grepp där JBV försökte förenkla byråkratin. Byråkratin har dock överlag sedan dess trots detta lilla försök, enbart blivit allt mer omfattande och krånglig. Men just äggskal får vi småbrukare ändå numer alltså ge tillbaks till vår egen flock. 

https://www.landlantbruk.se/godseltransporter-behover-inte-langre-markas

I vilket fall, här sitter jag och knusar sönder äggskal för att ge tillbaks till hönsen. Samtidigt får dom "bösse" från höladans golv (https://forsnashemman.blogspot.com/2017/08/hoet-ska-under-tak.html), små blad och stjälkbitar och fröer, fullt av kalk och naturlig näring till dom. Och som grädde på moset får dom slaktrester från bocken vi slaktade i veckan. 
Äggen sprutar, och dom smakar fantastiskt! 😋


Inga kommentarer: