fredag 2 juni 2023

Yakisobanudlar med vårgrönt

Idag var rätta dagen för insamlande av vilda växter. Matmor var ute och plockade sommargyllen (som vi brukar kalla vildbroccoli), björnloka, mästerrot och favoriterna strutbräkenspiraler. Att plocka späda växter till hela familjen är ett rätt styvt jobb, och man ska också förvälla alla dessa växter innan man äter dom, så för att underlätta arbetsbördan blandades alla späda vilda växter ner i en stirfry med yakisobasås och nudlar.


Fruktansvärt gott. Och troligen rätt nyttigt också, trots snabbmats-känslan. 
Sommargyllen är numer en tradition hos oss den här tiden på året, liksom strutbräken. Mästerrot (de tunna gröna "trådarna" på bilden) ger inte så mycket volym, men en väldigt god smak. Lite selleriliknande. Björnloka-stjälkarna var det första gången vi kunde provsmaka i år. Vi planterade dom förra året och unnade oss tre stjälkar nu, det är de skurna, tjocka stjälkbitarna som syns på bilden. En väldigt annorlunda smak för att vara en växt, nästan köttaktig, djup och mustig. Delikat! 😋

Överlag en lyckad lunch mitt i vårbruket. Nu ut i köksträdgården igen. Dags att flytta oreganoplantorna och topplöken. 👍

Tidigare inlägg om sommargyllen (vildbroccoli): 

Inga kommentarer: