torsdag 13 juli 2023

Jordgubbs-tider

För 5 dagar sedan plockade vi in dom första jordgubbarna. Rekordtidigt efter junis superhetta. I vanliga fall brukar vi inte få äta jordgubbar förens i slutet av juli. Jordgubbar blir aldrig midsommarbär här i Lappland. Men vi skulle inte vilja ha det så heller. Nu när dom mognar har dom en smak som vida överträffar jordgubbar odlade söderut. Midnattsljuset ger dom en helt otrolig arom och sötma. Och nu plockar vi jordgubbar varje dag. Enormt goda, perfekt mogna och massor! 😋


Det är tre år sedan vi började göra vårt nya jordgubbsland, ett ordentligt ett. Med täckduk och flis, så att vi slipper lägga tid på ogräsrensning. Och det har lönat sig, nu på sin tredje växtsäsong så är raderna med röda jordgubbar enormt fina. Stora plantor som varit väldigt lättskötta och nu ger enorma mängder bär. 

Raderna med vita jordgubbar har haft det lite jobbigare, ungefär hälften av plantorna har dött under vintrarna. Men vi har ändå många fina plantor och ser fram mot den ljuvliga delikata smak som de vita jordgubbarna har. Och under sensommaren ska vi nyplantera där det frusit bort, småningom kommer vi nog ha ett helt land med totalt 11 rader, 4,5 meter breda, med 15 plantor var. Sju rader av röda jordgubbar, och 4 rader vita. 

Så här såg det ut när vi gjorde jordgubbslandet, det var väldigt enkelt och har funkar väldigt bra. Rader av sand 0-8, sen på med markduk och klippt hål med sax och planterat jordgubbarna. Det är många olika sorter, för att sprida ut skördetiden och för att kunna njuta av många olika smaker. De vi planterade i det nya landet var de gamla plantorna som vi grävde upp och delade, samt en del revplantor. 


Gödsling består av kissvatten 2-3 gånger på våren, under tiden bladmassan växer till, och sen en näve aska under blomningen och ytterliga en näve aska och en omgång kissvatten när bären är plockade. Skötseln i övrigt består enbart av att dra bort löpare. Överlag tar det bara 2-3 timmar per år att sköta dessa 165 jordgubbsplantor. Att plocka jordgubbarna tar längre tid än att sköta landet! 😅

Vi är SÅ nöjda! 👍

Här inlägget från för tre år sedan, när vi anlade vårt fina jordgubbsland. 
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/07/nya-jordgubbslandet.html



Inga kommentarer: