onsdag 12 juli 2023

Slåttertider

Igår började slåttern på riktigt för oss. Det är ett par lägdor hos våra grannar i Strömåker som vi har turen att få ta hö på. Vi behöver inte ens slåttra riktigt själv, utan bonden, som inte längre har några djur själv, slår höet, låter det torka någon dag och vänder och strängar det sedan. Så vi behöver bara komma och kratta ihop det, köra hem det och eftertorka det. 


Vi har ju ingen stor traktor eller höskrinda. Så vi tar största släpvagnen och gamm-volvon, bygger ett rejält berg av hö på släpet och spänner ett gummibandsnät ovanpå för att hålla fast höet på den korta resan till Forsnäs Hemman, bara på andra sidan Vojmån. Klart hobbynivå på vårt slåttrande, men det funkar, och vi är tacksamma att få tag på sånt här fint hö. Alldeles grönt, inget insått "raketbränsle" som Italiensk raj eller timotej, som inte tåls av våra gammaldags, förnöjsamma lantrasdjur. Bara äkta Lappländskt lägdhö, med mängder av olika bladörter och grässorter i. Fullmatat med näring, mineraler och vitaminer. "Söbben" för våra Lappgetter och Gotlandskaniner. 😋

Tack grannarna för hjälp med hö och med slåttern. 💗

---

Här ett tidigare inlägg där vi mer i detalj beskriver vårt otraditionella, modernt anpassade sätt att slåttra. Perfekt för småbrukare på 2000-talet,s om inte har stora maskinparker eller enorma djurbesättningar. 

https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2019/08/vi-staller-upp-hassjan.html

Inga kommentarer: