söndag 8 oktober 2023

Gift i fodret? Gift i gödslet?

För några veckor sedan skickade vi in två påsar till FOR (Fritidsodlarnas Riksorganisation). En påse med 250gr av vårt hönsfoder, och 250 gram av deras bajs. Det som är på gång är alltså en undersökning för att jaga pyralider. 

Pyralider är det gift som drabbat hobbyodlare genom ekologiskt gödsel, och all konventionell gödsel. Det är ett ämne som ursprungligen används på gräsväxter, alltså all säd, vete, havre, korn och råg och majs. Giftet tar död på nästan allt annat än stråväxter, alla örtartade växter. Så genom att spruta det på säd och majs så slipper man "ogräs" i åkrarna. 


MEN, det "lilla" problemet är att detta gift inte bryts ner särskilt lätt, så när t.ex. hästar och kor får halm som besprutats, vilket sedan hamnar i deras gödsel, så finns giftet även där. Och även t.ex. höns och får som äter säd, får i sig pyralider som sedan kan passera deras mage/tarmar och finnas kvar i gödslet. 

Och om man då gödslar med deras bajs, så kan ens tomater, paprikor/chilis och potatisar (och många fler växter) må mycket dåligt och ge usel skörd eller inget alls. 

Våra höns får konventionellt odlat korn och havre. Det beror på att det inte finns något ekologiskt odlat sädesslag till salu här i norr i bulk. Därför har jag sänt in foder och bajs till den här undersökningen för att se om det kan vara så att vi får pyralid-gift i vårt eget djurbajs/gödsel.

Jag har inte direkt märkt några problem, annat än en underlig formation av en plätt bondbönor för 4 år sedan. Men det kan vara för att jag sedan dess varit ytterst medveten om problemet med pyralider och planerat växtföljden därefter. Jag lägger alltid all färsk gödsel på samma land och odlar sedan kålväxter där under första året, och just kål är okänsligt för pyralider. 
Så min förhoppning är att pyraliderna sen ändå brutits ner efter 1,5 växtsäsonger, och inte skapar några större problem när jag sedan odlar potatis på samma land året efteråt.


Men som sagt, det ska ändå blir intressant att se resultatet av FORs forskning, och intressant att se om det är ett större rikstäckande problem. Men överlag är det ju bara att konstatera att .... det borde aldrig överhuvudtaget hänt. Pyralidproblemet är ett tydligt tecken på hur samhällets struktur inte fungerar när det gäller "spill over- effekter", att något som man tycker är positivt på ett område, helt plötsligt är ett problem på ett annat område. 

Och att gift överhuvudtaget kan ses som positivt alls, någonstans, är ju själva grundproblematiken. 😕

...
Vi är ju forskare i grunden både jag och Husbonden (som är något så fint som Professor i neurosensorik), så det här är inte första gången vi ställer upp på att medverka i verksamhetsnära forskning. 
Sån forskning inkluderar i princip alltid bajs. 😅

Här tidigare bajsinriktade studier vi medverkat i:
https://forsnashemman.blogspot.com/2016/07/lappgetterna-far-forskarbesok.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2017/01/getbajs-ger-kunskap.html


Inga kommentarer: