Våra favoritvarianter är:
- Ugnsbakade rotfrukter, där rovor blir goda blandade med andra grödor som potatis, morot, palsternacka, kålrot, rotselleri och ibland också pumpa, när skörden blir lyckad.
- I soppor, tillsammans med samma rotfrukter som ovan och någon form av kött till.
- Rovmos, som görs precis som rotmos. Alltså vanligt potatismos med en inblandning av ca 50/50 potatis och rovor.
- Som tillbehör till en söndagsmiddag med stek, då skurna i tärningar eller stavar, kokta (ibland eftersteka för delikat yta) och smörslungade med örtsalt. Andra gånger har vi kanske smörslungade (tidigare frysta) sockerärtor eller broccolibuketter. Men små rovtärningar är precis lika gott som tillbehör.
- Som grönsaksstavar med någon form av dipp till, som "fredagsmys". Gärna tillsammans med grönsaksstavar av andra rotfrukter.
Men sen finns det stora möjligheter i att hitta andra rotsaksrecept och helt enkelt byta ut den rotsaken mot just rovor. En gång provade jag ett recept på en morotssallad med apelsin och ingefära, fast med rovor istället för morötter. Och det blev mycket gott.
Det kan vara värt att nämna att vi ofta äter dom råa, som äpplen. Det gäller särskilt de snabbväxande och lite mildare majrovorna, som vi till och med kallar för "Lapplands äpplen". Det är en vana för hela familjen att kunna gå ut i trädgårdslandet, från mitten av juli och framöver och dra upp en lagom stor majrova för att bara skölja av och sen gaffa i sig.
Överlag är uppmaningen till alla som gillar säkra och stora skördar; odla rovor! Gör det! 😊
Tidigare inlägg om rovorna på Forsnäs Hemman:
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/10/svedjerova.html
https://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2016/09/svedjerovor.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/02/rovor-och-kalrotter.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/06/ljusnedals-skalrova.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2020/08/rensar-rovlandet.html
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar