torsdag 19 oktober 2023

Skottkärra med squash och pumpa

I söndags blev det väldigt kallt här i Lappland. Fram tills dess hade vårt speciella växthus, med solvärmeuppvärmda odlingsbäddar, lyckats hålla frostfritt, trots snö på marken utomhus.

Tidigare höstar, som varit klart varmare och haft fler soldagar även nu under senhösten, så har vi kunnat hålla frostfritt, utan elektrisk uppvärmning ända in till sena oktober eller till och med in i november. Men i år tog det alltså slut i mitten av oktober. 
Bra ändå, givet att vi bor i allra kallaste Nord, i kallare än zon 8, så kallt att trädgårdssällskapet inte ens satt en zonangivelse på det klimat vi odlar i. 😅 


Så, jag plockade in våra pumpor och squash. Det blev nästan en hel skottkärra! Denna skörd tar dock en tredjedel av vårt 64 m2 stora växthus att producera. Alltså ca 21 m2. Så det gäller att inte bli alltför imponerad.

Dessutom är det två ultratidiga sorter, från norra Kina. Inga andra varianter av pumpor/squash funkar så här kallt till, inte ens i växthus. De röda pumporna, där de största väger ca 1200-1400gr, heter Dongyan Röd. De avlånga squashen, som varierar i färg från ljusbeige till mörkgrönt, heter Dongyan squash. 

Tillsammans lär det här ändå räcka till våra mest grundläggande behov fram till senvåren. Fast egentligen hade jag gärna velat ha minst dubbelt så mycket pumpa till, ungnsbakad pumpa så SÅ gott! 😋

...
Här tidigare inlägg om dessa tidiga, nordkinesiska sorter:
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/08/tidiga-tidiga-pumpor.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2020/10/pumpor-utomhus-i-lappland.html

https://forsnashemman.blogspot.com/2019/11/pumpapotatis-mos.html



Inga kommentarer: