lördag 13 januari 2024

20ondag Knut städas julen ut

När jag plockar ner hela julen, finns tid att reflektera över historia, familj och traditioner. Vår julgran ser alltid likadan ut. Alltså, själva granen kan ju vara mer eller mindre gles, sned och allmänt ratig. Eller som vår gran i år, otroligt symmetrisk tät och välformad, kanske vår vackraste gran någonsin! 😊

Men våra dekorationer är alltid samma, och så måste det vara. För det är tradition och släktklenoder som vid det här laget är kring 100 år gamla! 💗

Där finns julgranskulan i silver och rosa, med handmålade prickar från -40-talet, som är min favorit. Och kulan av lindad rosa silkestråd som jag själv köpte i min ungdom på -80-talet, som är sonens favorit. Och plastäpplet, kanske -50-tal som är dotterns favorit. Den stora guldfärgade, i samma nyans som C-3PO som blivit knövlig och inte går att räta ut, men ... den ska ändå vara med. Och de som ser ut som diskobollar i guld och silver. Och den äldsta, den gamla rödfolierade grankotten i glas, som numer tappat nästan allt rött och är mer silverfärgad än något annat. Den är nog 1920-tal och vårdas ömt av oss alla och hängs alltid långt inne bland grenarna för att skyddas mot skador. 

Även glittret är arvegods. Det extratjocka med stjärnor invävt, det som har partier av vitt plastglitter, kanske för att få det att se ut som frost, men som mest ser mögligt ut och som ingen av oss har som favorit, men som absolut ändå måste vara med i granen. Det rundspunna glittret som ser så mysigt ut och och det där underliga, svag gulglänsande som glittrar mest av alla. Det måste vara gjort av någon helt annan typ av material, kanske en slagmetall, vilket skulle göra det till samlingens äldsta glitter. Alla måste vara med. Förpackningarna visade att när några av de här glittren köptes så kostade dom 6.50kr och 12kr för en något senare förpackning. 

Och stjärnan, som är av typen från Karl-Bertil Jonssons julafton. En vanlig glitterstjärna, som vi vartefter har "förbättrat" med guldglitter och diverse annat. Om den är snygg ... det är lite svårt att avgöra. Numer är den så tung av all extra dekoration att grantoppen mestadels hänger av belastningen. 
Men den ska absolut vara med.
Annars är det ju inte vår julgran och ... ingen riktig jul. 😅

Jag tänker på kommersialismen, hur många som köper nytt varenda år, som designar om sina julgranar med helt nya dekorationer, som dom sen ... slänger? Eller vad?
Det känns inte alls bra och är verkligen ingenting för oss. När vi klär granen, som en familjeaktivitet, eftermiddagen/kvällen före julafton, medan vi lyssnar på "Det är inte snön som faller" av Anders F. Rönnblom och dricker glögg som kokas av Husbonden (aka Glögg-maister) .. så är det en av våra käraste familjetraditioner, och där är det helt nödvändigt att allt pynt vi packar upp är ... just VÅRT pynt. Det är som att återse gamla kära vänner, och inte bara lika vackert som något nyköpt utan mycket vackrare, bara för att det just är våra fina gamla grejer. 

Så, köper vi aldrig något nytt då? 
Nej, men vi har faktiskt ändå fått lite nytt. Några gåvor här och där, nu senast bara i november, en bedårande liten keramik-julklocka i rött och guld med sidenband av min kompis Irina från Stockholm. Den har redan sin självklara plats i granen och beundrades lite extra i år. 
Men själva köper vi inget nytt! 

Och nu packas allt ner, på 20ondag Knut. Varken förr eller senare.
Och då ett husmorstips. Var noggrann! Ha kartonger för kulorna, så dom skyddas under årets lagring i jullådan (jo, det räcker med en, men den är stor). Linda glitter i noga ordning och förvara det i kartongerna det köptes i. Och julljusen! DÄR gäller det att vara rent pedantisk. Vilket alla vet, som slitit i ett trassel när granen ska kläs!
Jag börjar bakifrån, sista lampan fästes i kartongens inlägg först. Sen tar man lös bara 4-5 lampor åt gången, fäster dom tätt bredvid varandra medans sladdarna läggs i bågar, välordnat åt samma håll. 

Ett tips är att ha lamporna tända när man gör detta organiserade ihopstädnings-arbete. Det gör det lättare att se att allt samlas åt samma håll och i god ordning i ljuslådan.
Ingen kommer tacka dig mer hjärtligt än du själv, när granen ska kläs om 11 månader och en vecka! 

För .. ni klär väl inte granen i "otid". Kvällen innan julafton och ner igen knappa 3 veckor senare. Det räcker så, det ska inte få gå inflation i traditioner. 😏

God fortsättning på det nya året, 2024! 💗

Ett tidigare inlägg om julgranar, där det också går att se bilder på många av de dekorationer jag beskrev ovan: https://forsnashemmanshantverk.blogspot.com/2012/12/kla-julgranen.html

Inga kommentarer: