onsdag 15 april 2020

Sättpotatis av gamla sorter

Nu har vi tagit upp året sättpärer för att grodda. Och som vanligt ska vi erbjuda några sorter till folk som är intresserade av våra gamla varianter av "pären". 😊

I år kan vi erbjuda tre sorter, två rundpärer och en sort mandel. Jag kommer skicka ca ett halvkilo potatis i varje paket, och skicka med postens tjänst Skicka lätt. Det gör att paketet blir spårbart och portot landar på 63kr. Potatisen kostar 40kr så totalt kommer varje utskick kosta 103kr. För att beställa, gå till vår facebooksida: https://www.facebook.com/aj.eriksson.10
OBS! Vi har inte särskilt många såna här paket, så först till kvarn gäller. 👍 Och bilderna här nedan är på stora potatisar, men de vi skickar är lagom i storlek för att bli sätt-pärer, som ett stort plommon till ett hönsägg i storlek.
Först några prakt-pärer av Luvos Mandel. Ungefär hälften av sättorna  blir vanligen så här stora, medan resten blir lika delar "normalstora" och några mindre som passar bra som helkokt delikatesspotatis med skalen kvar, eller sättpärer till nästa år, eller hönsmat.
Här syns Luvos Rund, en sort som vi med hjälp av potatisexperter från bland annat Nordiska Genbanken troligen har identifierat som den gammaldags sorten Gullöga.
Vi har också ett antal paket med Kuttainen bintje. Det verkar helt enkelt vara en bintje. Gult skal, fast kött. Blir också gärna enormt stor, typ bakpotatis.
Båda våra rundpärer är fantastiska till både mos, ugnsstekt potatis och pommes frittes.
Slutligen har vi två små paket av sorten Kuttainen mandel. Dom innehåller bara ca ett kvarts kilo, 9-10 potatisar styck. Om nån vill ha dom för samma pris är det bara att säga till.

Båda våra mandelsorter tycks vara "vanliga" gul mandel, dom är lika varandra och ger samma mängd skörd.

Där vi bor, i fjällnära kallaste Lappland har vi aldrig sett till några former av sjukdomar på potatisen. Inte ens bladmögel. Det enda är att man kan få en del skorv torra somrar, och det torde väl gälla överallt. 😏

Tidigare inlägg om potatisarna:
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/05/gamla-potatissorter-fran-kuttainen.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/01/midvinterspotatis.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/10/massiva-mandelparen.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2015/10/lycklig-for-smulor.html
https://forsnashemman.blogspot.com/2018/10/massiva-mandelparen.html
http://forsnashemmanvardagsliv.blogspot.com/2018/09/skordetider.html


Inga kommentarer: