Jag är med i en del odlargrupper för paprika/chili och det är också bästa stället att få tag på fröer. Dom är i och för sig oftast fripollinerade, med en viss risk för korsningar, men den här växtfamiljen är främst självpollinerande. Så även hos "hemmaodlade" fröer brukar de flesta avkomlingar bli lika föräldrarna.
Och kvaliteten hos "hemmafröer" är vanligen vida bättre än kommersiella chilifröer. Köper man från en stor firma är det inte ovanligt att bara något enstaka frö av 10 st gror. Köper man från andra hobbyodlare händer det ofta att alla fröer gror. När man sen väl fått fram en fin planta av rätt sort, är det lätt att ta egna fröer, så därmed äger man den chili/paprikasorten för evigt. En av dom stora fördelarna med att odla egna fröer. 👍
Den här sorten heter Ethiopian brown och är en ganska mild sort, ungefär som feferoni i styrka. Det sägs vara den sort som används traditionellt i den kända Etiopiska kryddan "Berbere". Vi fick tips om Berberekrydda från en bekant som bott länge i Etiopien och snabbt har det blivit en riktig favorit i matlagningen här på Forsnäs Hemman. Det är en kryddblandning som innehåller många olika kryddor, varav flera är helt omöjliga att få tag på här i Lappland. Så vi förändrade receptet lite för att göra det så lokalt som möjligt.
På den här sidan finns receptet till vår variant:
Om odlingen lyckas nästa sommar får vi alltså chans att använda precis "rätt" chili i vår berbereblandning. Spännande!
Tack Fred, för fröerna och att du skickade med ett par extra frukter så vi fick provsmaka. Mycket god chili! 😋
Här tidigare inlägg om dålig kvalitet på köpefrö från stora firmor:
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar