lördag 15 oktober 2022

Skördemat

Nu under senhösten serveras en hel del skördemat på vårt hemman här i Lappland. Det är lite samma som vår slaktmat. Mat som lagas vid precis rätt tillfälle. 

När vi slaktar serveras det alltid färsk, stekt lever med stekt lök och lingon samma kväll, och dagen efteråt vankas blodmat, blodpudding eller blodplättar. Tredje dagen efter slakt så styckas djuret och då blir det kokta märgben på matbordet, en delikatess! 😋

Nu under senhösten måste allt som fortfarande står kvar i köksträdgården tas omhand, för snön kommer snart att täcka allt. Då äter vi flera maträtter som återkommer varje år denna årstid. När vitkålen tas in lagas det alltid kåldolmar i första hand, massor av kåldolmar för dom är perfekta att frysa in till några snabbmats-middagar längre fram under vintern. 

Och dagen efter tar vi hand om resten av vitkålen. När man gör kåldolmar används de yttre bladen som kokas mjuka och därefter kan dras loss från huvudet, putsas på den grova mittstjälken och sedan viras runt köttfärssmeten. Kvar av den matlagningen blir de inre bladen, alltså själva hjärtat av vitkålshuvudet med stocken i mitten, samt resterna av bladnerverna och ofta lite av de yttersta bladen som kan ha skador och hål och därför inte används till kåldolmar.


Då är det perfekt att dagen efter hacka alla dessa "rester" och sen stuva dom med buljongen som blir när hela vitkålshuvudena kokades inför kåldolmarna och någon näve riven ost och krydda med kummin. Till detta serveras isterband. En lyx vi unnar oss att köpa in bara någon gång per år. 

Två fantastiska festmiddagar som vi ser fram mot varje höst när vitkålen skördats. 💗



Tidigare inlägg om "skördemat" och "slaktmat";





Inga kommentarer: